Voda odnesla vodníka

P1820849Dlouhou dobu trůnil na kameni v řece Oslavě za zimním stadionem vodník. Ve čtvrtek krátce po půl jedenácté jej odnesla velká voda. Kde se vzala? Důvodem byla přejímka opraveného a namontovaného rozstřikovacího uzávěru vodního díla Mostiště. Během těchto zkoušek bylo zapotřebí otevřít rozstřikovací uzávěru do průtoku 17,5 m3/s, tedy na sto procent.


Ráno byla hladina Oslavy na odtoku z vodní nádrže Mostiště na výšce 28 centimetrů. Maxima dosáhla deset minut po desáté dopoledne, a to 118 centimetrů (2. stupeň povodňové aktivity - . Průtok byl v té době 16,2 m3/s. Vlna dorazila do Velkého Meziříčí krátce po půl jedenácté. Vodník na kameni neměl ani smočené nohy, ale situace se rychle změnila a kámen na němž vodník seděl, zmizel pod hladinou. Voda vzala vodníka s sebou a dravý proud ho nesl dál z města pryč.
„Manipulace je v souladu s platným manipulačním řádem pro vodní dílo Mostiště na Oslavě v km 65,948, který schválil Krajský úřad Kraje Vysočina. Podle manipulačního řádu se při průtoku nad 15 m3/s zaplavují pozemky přilehlé k toku a při průtoku nad 22 m3/s dochází k podmáčení a rozlivům v zastavěné části obce Mostiště," informoval vodohospodářský dispečink.
-pch-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.