Technické služby se chystají na fotovoltaiku

pexels-kindel-media-9875441Rada města se na svém posledním zasedání zaobírala možností vybudování fotovoltaické elektrárny na střechách v areálu technických služeb na Karlově. Elektrárna by mohla dosahovat výkonu až 96 500 Wp.


Elektrárna by byla investicí města. Náklady jsou odhadovány na zhruba 3,2 milionu korun (bez DPH). Ovšem město může získat až pětasedmdesátiprocentní dotaci, která by investici výrazně snížila.
Vyrobenou elektrickou energii využijí technické služby na provoz areálu a také k nabíjení elektromobilů, které ke své práci využívají. V budoucnu by pak mohla být vyrobená energie využívána i v jiných objektech města. A uvažuje se také o tom, že by v areálu technických služeb mohla vzniknout veřejná dobíjecí stanice. Celkem by mohly technické služby uspořit zhruba padesát pět procent nákladů na energie ročně.
Návratnost investice je odhadována devět let, v případě, že legislativa umožní komoditní sdílení, bude návratnost rychlejší.
Kdyby šlo všechno podle plánu, tak by fotovoltaická elektrárna mohla elektrickou energii vyrábět už příští léto.
-pch-, ilustrační: pexels-kindel-media

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.