Čistírna odpadních vod není nudné místo

P1820374Po celý pátek měli zájemci možnost prohlédnout si provoz velkomeziříčské čistírny odpadních vod. Napojeno na ni není jen město Velké Meziříčí, ale také řada okolních obcí. Odpadní voda sem přitéká celkem třiceti devíti kilometry kanalizace.


Současná čistírna byla postavena v letech 1990–1994 a intenzifikací prošla v letech 2011 až 2012. Jde o moderní provoz, do kterého se člověk z venku jen tak nedostane. Pátek 16. června 2023 byl výjimkou, byl to den, kdy na čistírně odpadních vod probíhal den otevřených dveří.
Kdo přišel, mohl podrobně sledovat osud vody od přítoku až po okamžik, kdy se vyčištěná voda vrací zpátky do řeky Oslavy. Voda projde nejen mechanickým čistěním, ale také samozřejmě čištěním biologickým.
Na začátku cesty je tzv. lapák štěrku, pak se voda přes česla a síta dostane do usazovací nádrže, kde končí mechanické čistění. Následuje biologické čištění, které mají na starosti bakterie, a ty se špinavou vodou doslova živí. Kaly končí v tzv. kalovém hospodářství a odsud je pak specializovaná firma odváží do kompostárny. Kalů velkomeziříčská čistírna odpadních vod vyprodukuje zhruba 200 tun měsíčně.
Na první pohled se může provoz čistírny odpadních vod zdát nudným, ale ten druhý pohled, kdy se podíváte přímo do srdce ČOVky, vás z toho vyvede. Každopádně je zajímavé vidět, co se děje s vodou, která každý den protéká vaším umyvadlem, sprchou či toaletou.
-pch-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.