Synagoze se blýská na lepší časy

P1820251V úterý 27. června se sejde zastupitelstvo města. Jedním z projednávaných bodů bude převod nové synagogy do majetku města. Ta je dnes ve vlastnictví Židovské obce Brno a slouží zcela neduchovním účelům. Vzhledem k charakteru budovy město plánuje, pokud zastupitelé převod schválí, synagogu v budoucnu využívat ke kulturně společenským účelům.


V úterý 13. června se přímo na místě sešli zástupci města (starosta Alexandros Kaminaras a místostarosta Martin Kaman) a židovské obce s odborným odhadcem. Při té příležitosti si všichni přítomní budovu důkladně prohlédli. Na první pohled vypadá vcelku zachovale, což potvrdil i průzkum zpracovaný v roce 2020 Fakultou stavební Vysokého učení technického v Brně. Rekonstrukci se budova samozřejmě nevyhne. Při prohlídce podal zajímavosti a detailnější informace k synagoze architekt Jaroslav Klenovský.
Po prohlídce nové synagogy následovala návštěva sousední staré synagogy, kterou v současné době Židovská obec Brno rekonstruuje. Její interiér pomalu ale jistě dostává vzhled z doby, kdy byla aktivně využívána. Rekonstrukce je v plném proudu a podle slov Jaroslava Klenovského potrvá ještě tak dva až tři roky.
Nová synagoga byla postavena v novogotickém stylu v letech 1868–1870 a svému účelu sloužila do roku 1940. V roce 1992 ji v rámci restitucí dostala zpět Židovské obec v Brně. Stará synagoga je goticko-renesanční, postavena byla na konci 17. století a využívána byla až do roku 1870.

-pch-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.