Dobrovolní hasiči zasahují nejčastěji u požárů

P1093609Velkomeziříčští dobrovolní hasiči vyjíždějí k požárům i nehodám, pomáhají stavět protipovodňové stěny, odklízejí popadané stromy, pořádají akce pro veřejnost nebo třeba cvičí s dětmi a mládeží. S veškerou jejich činností, technikou i stavem budovy se seznámili radní při pracovní návštěvě hasičské zbrojnice.

Činnost zásahové jednotky a celého Sboru dobrovolných hasičů Velké Meziříčí, techniku i stav budovy hasičské zbrojnice představil radním starosta SDH Stanislav Kratochvíl ve středu 10. května. Vysvětlil rozdíly v práci i financování sboru dobrovolných hasičů a jejich profesionálních kolegů z hasičského záchranného sboru, které si mnozí pletou, nebo je vůbec nerozlišují. Ve Velkém Meziříčí možná i proto, že oba sbory sídlí v jedné budově Nad Gymnáziem. Nicméně to se časem změní, protože hasičský záchranný sbor by se měl v budoucnu přestěhovat na spojku mezi obchvatem a Třebíčskou ulicí, poblíž hřiště s umělým povrchem, kde by mělo vyrůst jejich nové zázemí. „Vyhlížíme okamžik přestěhování profesionálních hasičů a nabízí se otázka, zda jej nepojmout jako příležitost k zamyšlení nad stavem hasičské zbrojnice. Společenská úloha dobrovolných hasičů je nezanedbatelná a prostory spolu s nimi hojně využívá i veřejnost,“ uvedl místostarosta Martin Kaman při procházení budovy. Ne vše je totiž v nejlepším pořádku – opravy budou potřebovat okna, vlhký sklep i střecha. Nicméně není to nic, co by hasičům bránilo v činnosti.

Jedenadvacetičlenná zásahová jednotka SDH zvládla za loňský rok 47 zásahů, nejčastěji u požárů, pak následuje technická pomoc, tedy odklízení stromů nebo třeba čerpání vody ze sklepů a výjezdy k dopravním nehodám. Počítají se i taktická cvičení. Šest poplachů bylo planých. „Chodíme normálně do práce a přitom jsme na telefonu. V případě mimořádné události dostaneme zprávu z krajského informačního a operačního střediska a do deseti minut musí naše družstvo vyjet k zásahu. V noci, když je klid, tak to stíháme i do 4–5 minut,“ informoval radu města zástupce velitele zásahové jednotky Pavel Kohout. Dobrovolné hasiče vozí k zásahům dvě Tatry CAS, dodávka, osobní auto. Využívají i další techniku. „Máme i speciální vysavač. Vzali jsme ho zrovna včera k požáru bytu ve Velké Bíteši, kde jsme po uhašení vysávali vodu. Je to výborný pomocník,“ pochvaluje si Stanislav Kratochvíl. „Skvělá je i naše cisterna na pitnou vodu, kterou vozíme kontejnerovým vozidlem. Hodí se nejen pro hasiče, ale i pro veřejnost při nějaké mimořádné příležitosti,“ doplnil ho Martin Šišpela, člen zásahové jednotky.

Sbor dobrovolných hasičů je neodmyslitelnou součástí společenského dění v obcích a městech. Nejinak ve Velkém Meziříčí, kde funguje již od roku 1871. Pořádá hasičský ples, soutěže v požárním útoku, memoriály, dětský den, staví hranici na pálení čarodějnic. „Vyklízeli jsme před demolicí prostory starého domova důchodců či třeba jatek,“ uzavírá Kratochvíl.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.