Na lokomotivy, motorové i nákladní vozy láká výstava vláčků

tit copy_copy_copy_copy_copyPro milovníky vláčků a mašinek chystá velkomeziříčský Klub železničních modelářů o jarních prázdninách výstavu. V přízemí Základní umělecké školy v ulici Poříčí ožije v týdnu od 7. do 15. března modelová železnice TT.

Klub fungující pod hlavičkou Dózy – střediska volného času připravuje dvanáctý ročník již několik měsíců. Hlavním objektem výstavy bude klubové kolejiště o rozměru 1 x 19 metrů. „Je pravděpodobně největším stálým kolejištěm ve velikosti TT. Kromě něj budou k vidění dvě menší s tématem první republiky a také množství artefaktů ze skutečné železnice, včetně sbírky uniforem," dodává jeden z pořadatelů výstavy Pavel Stupka.

             
Vystavované části kolejiště tak odpovídají skutečným vzorům inspirovaným především Velkým Meziříčím a jeho okolím. Modelářům se podařilo vytvořit kopii skutečné československé železnici, tak jak vypadala před padesáti lety. V jejich sbírce naleznete nejenom modely vlaků, ale i domečky, autíčka a figurky odpovídající období 70. let minulého století. Motivem je hlavní dvojkolejná trať bez trolejového vedení se zaústěnou lokálkou.
Návštěvníci se dle Stupky mohou těšit na modely našich neslavnějších parních i motorových lokomotiv vyráběných ve Škodě Plzeň nebo ČKD Praha, stejně tak na modely motorových vozů z Kopřivnice nebo Studénky.
„Určitě bychom se mohli pochlubit i velkou kolekcí osobních, ale hlavně nákladních vozů, přesně odpovídajících skutečnosti stavěných členy klubu," uvádí modelář. Další novinkou letošní výstavy bude bezpochyby nové malované pozadí.

M. Hudková

modelova železnice copy

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.