Na Vysočině probíhá výzkum tradiční lidové stravy
Zveřejněno 22. 2. 2019 10:58
Jedná se o dílčí aktivitu projektu I-CULT: Mezinárodní kulturní platforma podpořeného z programu přeshraniční spolupráce INTERREG V-A Rakousko-Česká republika 2014-2020, do kterého jsou zapojeny subjekty ze čtyř krajů: Kraje Vysočina, Jihočeského kraje, Jihomoravského kraje a ze spolkové země Dolní Rakousko. Projekt má základní čtyři témata: archeologie, etnografie, sklářství a Příběh hranice.
„Zájemci a pamětníci mohou nabídnout recepty na pokrmy, které se v jejich rodně vaří už od nepaměti, od polévek a všedních jídel až po sváteční pokrmy. Vítány jsou také nabídky starých kuchařských knih nebo ručně psaných sešitů nebo jejich kopií, které by bylo možné trvale uložit a uchovat ve sbírkách muzea. Společným výstupem projektu budou v roce 2020 výstavy ve Znojmě a v Jindřichově Hradci a vydání dvojjazyčné česko-rakouské kuchařky s vybranými recepty z jednotlivých partnerských regionů. Zvažováno je rovněž vydání samostatné horácké kuchařky s širším výběrem tradičních regionálních pokrmů,“ upřesňuje Katina Lisá, vedoucí Regionálního pracoviště tradiční lidové kultury v Kraji Vysočina.
-KrVys-