Gastroden na Světlé oslavil sté výročí založení republiky
Zveřejněno 18. 10. 2018 9:12
Již jednačtyřicátý ročník oslavy gastronomických dovedností proběhl včera na Světlé ve Velkém Meziříčí. Ke zhlédnutí byly připraveny cukrářské skvosty, pokrmy studené kuchyně, rautové stoly a tematická květinová výzdoba.
„Každý rok se snažíme věnovat gastroden jinému tématu. Najít letošní bylo velmi jednoduché, staly se jím oslavy vzniku Československé republiky,“ uvedla ředitelka Hotelové školy Světlá a Střední odborné školy řemesel a služeb Velké Meziříčí. Mezi hosty přivítala zástupce města v čele se starostou Josefem Komínkem, delegaci z partnerského italského regionu San Benedetta del Tronto, zástupce z řad partnerů školy. Jana Fialová, radní pro oblast školství, zmínila důležitost Gastronomické akademie, jejímž prostřednictvím Kraj podporuje šikovné kuchaře a číšníky a spolupráci partnerských restaurací se školami. Gastrodne se zúčastnila také herečka a autorka několika kuchařek, Markéta Hrubešová.
Na návštěvníky, kteří zaplnili prostory školy, čekala dobová květinová výzdoba, fotografie, ale také například dorty s podobiznami prezidenta T. G. Masaryka. Zájemci mohli ochutnat různé druhy kávy, vín, piva, pochutnat si na cukrářských výrobcích studentů školy nebo hlasovat o nejkrásnější jablku. Součástí letošního programu byl totiž osmý ročník podzimní výstavy, na které se představili místní pěstitelé nejrůznějšího ovoce a zeleniny. Nechyběly ukázky carvingu, ozdobného vyřezávání ovoce a zeleniny, flambování, ukázky slavnostního tvoření z ubrousků, pro zájemce byla připravena alba s fotografiemi z minulých ročníků gastrodnů.
Jitka Kočí