Světlá gastrodnem ukázala, co všechno své žáky naučí

IMG 9369Na velkomeziříčské Světlé bylo včera mimořádně živo. Probíhal gastroden, den otevřených dveří, podzimní výstava ovoce a zeleniny a vše doprovázel bohatý program ve třídách i na chodbách.

Hotelová škola Světlá a Střední odborná škola řemesel a služeb tak byla plná návštěvníků a hostů, kteří se kochali výtvory žáků maturitního ročníku i absolventů odborných kurzů. K vidění byly slavnostní mísy, výrobky studené kuchyně, cukrářské výtvory či slavnostní tabule. Mnohé bylo i k ochutnání, například různé druhy kávy, vína, cizokrajné druhy ovoce a zeleniny, míchané nápoje, výtvory z kulinářské akademie a další.

„Gastroden připravujeme mnoho měsíců. Jeden ročník skončí a už přemýšlíme o dalším. Spousta práce stojí za přípravou, v kraji velice ojedinělé, akce, kterou už třicet devět let udržujeme,“ uvedla ředitelka Hotelové školy Světlá a Střední odborné školy řemesel Marie Paľovová. Však také hosté, mezi nimiž nechyběli zástupci Kraje Vysočina, města Velké Meziříčí i Senátu, práci zaměstnanců a žáků ocenili. Dorazila také pravidelná návštěva z partnerského italského regionu San Benedetta del Tronto, a to i přes to, že oblast nedávno postihlo zemětřesení.

„Každý rok se snažíme vymyslet něco nového. Letos jsme přizvali ke spolupráci naše partnery ze smluvních gastronomických pracovišť,“ podotkla ještě Marie Paľovová. Lidé si tak mohli prohlédnout prezentace špičkových restaurací a na slavnostním rautu i ochutnat jejich speciality.

Žáci základních škol se svými rodiči se díky pestré přehlídce všeho, co studenti a učni ze Světlé dovedou, mohli inspirovat pro budoucí výběr povolání včetně školy, která je na ně dokáže dobře připravit.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.