Na náměstí hasí oheň, oživují člověka a zadržují pachatele – je den záchranářů

IMG 8881Den se záchranáři na náměstí strávily dnes dopoledne děti z mateřských, základních i středních škol ve Velkém Meziříčí. Představení složek Integrovaného záchranného systému, tedy zdravotnických záchranářů, hasičů a policistů státních i městských, však ještě nekončí. Seznámit se s jejich prací a technikou můžete také odpoledne. Od čtrnácti hodin znovu proběhnou ukázky hašení ohně, záchrany lidského života a zadržení pachatele služebním psem. V 16 hodin pak celý program uzavře soubor Harmonie Johankou z Arku.

Děti i studenti se dozvěděli počty jednotek hasičů, policistů i zdravotnických záchranářů, ti nejmenší si zopakovali čísla tísňových volání a upřesnili si správné postupy, jak se chovat při různých situacích. A hlavně se o tom přesvědčili na vlastní oči. Třeba jak uhasit hořící olej v kuchyňské pánvi. Dva mladí odvážlivci si zásah sami vyzkoušeli. Prezentaci hasičů přerušila dopravní nehoda na dálnici. „Část našeho týmu nás právě opouští, neboť musí na výjezd,“ oznámila tisková mluvčí hasičů Petra Musilová a její slova už provázelo houkání sirén. I to byla názorná ukázka nelehké práce hasičů.

Na zemi leží člověk v bezvědomí, který navíc nedýchá, co teď? Záchranáři prakticky předvedli správný postup od vytočení čísla 155 až po umělé dýchání a nepřímou srdeční masáž na figuríně. Jak je to fyzicky vyčerpávající činnost, i to si pak děti v jejich stanu mohly vyzkoušet.

Divácky atraktivní ukázku si pro přihlížející připravili policisté. A to zadržení pachatele. Zazněly výstřely a po nich volání: Jménem zákona, stůj, nebo pustím služebního psa! Muž s kuklou na hlavě však neposlechl a se zlou se potázal. Pes jej dvěma skoky zadržel, zakousl se mu do rukávu a povalil jej na zem. Tak tahle ukázka práce děti naprosto nadchla. Však se pak všechny kolem psů nahrnuly, aby si je mohly pohladit.

Akci připravilo Zdravé město Velké Meziříčí se složkami IZS Kraje Vysočina a Zdravým Krajem Vysočina.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.