Historické slavnosti: Přijel Lacek z Kravař a husité bojují s křižáky

IMG 8585Kterak žilo panstvo i lid poddaný ve středověkém Velkém Meziříčí ukazují historické slavnosti, které probíhají po celý tento víkend. Program je na náměstí i na zámku.

Moravský zemský hejtman Lacek z Kravař a držitel zdejšího panství, jenž roku 1408 udělil Velkému Meziříčí plná městská práva, dorazil v sobotu dopoledne na náměstí se svojí dcerou a celým průvodem. Přivítal se s městskou radou a promluvil ke svým poddaným. „V dobách kdy na České království valí se pohromy ze všech stran, náš nejmilostivější král Václav IV. je osočován a utiskován a kdy mistr Jan z Husy je neprávoplatně držen v Kostnici, přivedl jsem sem vojsko plné chrabrých mužů, které by mělo pozvednout bezpečnost města,“ prohlásil hejtman. A dostalo se mu za to velkých díků od starosty města. Historické slavnosti začaly.

Vojsko předvedlo své šermířské umění, střelbu z pušek i děla. „Pozor, kluci, zacpěte si uši, to bude strašná rána,“ nabádal před výstřelem z děla své vnuky dědeček. A skutečně, byla taková, až se tabulky v oknech domů na náměstí zatřásly a malé dítko se rozplakalo. Zato starší děti byly nadšené. Ale hrozivé scény, jako střelbu, rytířské souboje nebo mučení čarodějnic, vzápětí vystřídala hudba a tanec.

Posléze se průvod odebral na zámek a přihlížející s ním. Tam totiž na všechny čekal pestrý program, včetně možnosti občerstvení či odpočinku v chládku zámeckých expozic, kde bylo možno na vlastní oči spatřit třeba i první městskou knihu z roku 1378. V zámeckém parku vojska rozbila svoje ležení a lidé mohli nahlédnout trochu i do jejich soukromí. Největší nával byl u stanu čaroděje s hady, kteří se líně plazili trávou a nechali se od dětí hladit, poplácávat i poponášet.

Posléze nastal čas a vojska vstala do zbraně. Diváci se stali svědky líté bitvy. „Páni rytíři, neumdlévejme, jsme přece křižáci, bojujeme za svatou věc. Jsme předurčeni. Porazíme ty kacíře!“ ozývalo se ze strany rytířů ve zbroji. „Křižáci, křižáci, jdou. Hrrr na ně! Do zbraně, bratři, ve jménu božím!“ znělo za vozovou hradbou z úst vojáků s halapartnami, palcáty a cepy. Vítězstvím husitů nad křižáky válečná vřava skončila. Ten kdo ji nestihl, má šanci ještě zítra. Vojska si odpočinou, vycídí své zaprášené a zkrvavené zbraně a v neděli od 14 hodin se do sebe pustí nanovo.

Martina Strnadová

 

Historické slavnosti 3.-4. září pořádá Muzeum Velké Meziříčí a  Město Velké Meziříčí spolu s Českou asociací přátel vojenské historie a Bravo Teamem.

Podrobný program na neděli 4. 9. ZDE.

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.