Bítešská škola vystaví práce žáků s handicapem

DSCF8533Základní škola Velká Bíteš, Tišnovská 116, otevírá výstavu prací dětí se specifickými vzdělávacími potřebami.

Vzdělávání dětí se specifickými vzdělávacími potřebami probíhá ve speciální škole ve Velké Bíteši s prvky muzikoterapie a arteterapie. Děti budou otevírat výstavu svých výtvarných prací 15. června 2016. Hlavní témata výstavy vychází z naplňování zásad „Školy podporující zdraví“.

Škola podporující zdraví

Škola podporující zdraví se snaží ve svém prostředí zajistit podmínky pro udržování a posilování tělesného, duševního a sociálního zdraví. Pravidelně po čtyřech letech musí obhajovat certifikaci u Státního zdravotního ústavu Praha. Koncepce školy stojí na třech základních pilířích (pohoda prostředí, zdravé učení, otevřené partnerství) a má své zásady. Základní škola ve Velké Bíteši se tyto zásady snaží naplňovat již od roku 2001. Stala se první speciální školou podporující zdraví v Kraji Vysočina.

Hlavní témata výstavy

Pochopení a ztvárnění abstraktních pojmů je pro děti se specifickými vzdělávacími potřebami velmi obtížné. Ve speciální škole ve Velké Bíteši nám byly nápomocny prvky arteterapie a muzikoterapie, díky tomu se podařilo ztvárnit zásady programu „Školy podporující zdraví“. Jako hlavní témata byla vybrána ta, která jsou pro fungování  dobrých vztahů a příznivého klima ve škole důležité. Jedná se zvláště o tyto tři zásady: 1. Pohody sociálního prostředí, 2. Spoluúčast a spolupráce, 3. Motivující hodnocení. Výstava je rozdělena na tři hlavní části a je ztvárněna třemi způsoby, proto si plně zaslouží název „Krásné tři“. Doprovodným programem bude vystoupení žáků s netradičními hudebními nástroji používanými při muzikoterapii.  Na závěr vernisáže vystoupí lektorka muzikoterapie Mgr. Bc. Svatava Drlíčková.

Termín:               15. června 2016

Místo konání:   výstavní síň Klubu kultury Velká Bíteš, Masarykovo náměstí 5, Velká Bíteš

 

Kontakty:            Mgr. Blanka Gaizurová, ředitelka školy, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. , 724 335 923, www.specskolabites.cz

Program

16.00                     Slavnostní představení výstavy

16.10                     Hudební improvizace dětí za užití netradičních hudebních nástrojů

16.30                     Hudba a muzikoterapie - hudební produkce Svatavy Drlíčkové 

                               Ukončení vernisáže, otevření výstavy

 

Výstava bude otevřena pro veřejnost od 15. do 28. června 2016 v době od 8.30 do 11.30 a od 12.30 do 15.30 ve výstavní síni Klubu kultury Velká Bíteš, Masarykovo náměstí 5, Velká Bíteš

 

Výstava je realizována v rámci projektu Krásné tři, který je zaměřen na podporu naplňování a propagace principů Agendy 21 a Zdraví 21 v Kraji Vysočina.

Blanka Gaizurová

logo Škola podporující zdraví

logo Zdravý Kraj Vysočina

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.