V Černé připravují oslavy k výročí otevření kaple

KAPLE 1Kdo dosud neviděl či nenavštívil kapli svatého Antonína Paduánského v Černé, výjimečné dílo architektů Ladislava Kuby a Tomáše Pilaře, má v červnu nevšední možnost!

Nejen, že na vlastní oči spatří stavbu, jež se pyšní nominací na „Cenu EU za současnou architekturu – Mies van der Rohe Award 2007", ale může navštívit i dva speciální večery, které se uskuteční u příležitosti oslav desátého výročí otevření této opravdu neobyčejné stavby – inscenaci pražského Divadla Viola Příběhy ze Starého zákona a koncert zpěvačky Jitky Šuranské s kapelou.


Historie kaple v Černé Český šlechtic Jan Rafael Chroustenský vystavěl v Černé koncem 16. stol. zámek v renesančním slohu. Nového sídla si jeho rod dlouho neužil, po Bílé hoře byl zámek zabaven a Černá připadla italskému rodu Collaltů. Právě za jejich vlády byla také zámecká kaple, Chroustenskými původně postavená jako protestantská, zasvěcena sv. Antonínovi Paduánskému, katolickému světci, jehož kult přinesli majitelé z rodné Itálie. Po roce 1918 bylo celé panství Černá italskému rodu Collaltů konfiskováno a samotný zámek v Černé se stal součástí tzv. zbytkového statku. V průběhu následujícího čtvrtstoletí se zde postupně vystřídali dva „zbytkoví statkáři". V této době došlo ke zničení fresek původní kaple ve věži. (Ta už ovšem tehdy nebyla využívána pro bohoslužebné účely.) Po II. světové válce byl poslednímu majiteli zbytkový statek zabaven a objekt zámku připadl obci, jíž sloužil ke kulturním a společenským účelům. Začátkem devadesátých let byl zámek restituován a krátce nato prodán novému majiteli. Uskutečnila se poslední, velmi rozsáhlá rekonstrukce, při níž byla odsvěcena a zrušena i nová kaple sv. Antonína, jež byla mezi válkami zřízena v rohové místnosti severního nároží hlavní zámecké budovy jako náhrada za původní kapli ve věži. Po rekonstrukci je zámek pro veřejnost uzavřen. Nová kaple Po odstěhování ze zámecké budovy byly po několik let slouženy pouťové bohoslužby v garáži hasičské zbrojnice na návsi. Kultovní potřeby černických věřících římskokatolického vyznání byly uspokojeny až vybudováním nové kaple, opět zasvěcené sv. Antonínovi. Dřevěná kaple byla dokončena a vysvěcena v červnu roku 2006 a svým moderním a neotřelým stylem budila a budí zaslouženou pozornost. Návesní kaple sv. Antonína Paduánského je dílem architektů Ladislava Kuby a Tomáše Pilaře (ateliér „Kuba & Pilař architekti"), kterým se podařilo mistrně skloubit tvarosloví moderní architektury 21. století s požadavky na sakrální stavbu a s okolním vesnickým prostředím. Stavba se pyšní nominací na evropskou cenu za architekturu „Mies van der Rohe Award 2007". Kaple svým tvarem symbolizuje loď – archu – jako jednu z biblických paralel. Pojďme se tedy u příležitosti desátého výročí otevření na této lodi společně sejít!

Oslavy desátého výročí otevření Výjimečná kulturní akce se v kapli uskuteční již počtvrté. Po recitálu Nadi Urbánkové a skupiny Bokomara (Luboš Javůrek a Petra Šany Šanclová), po komorním koncertu uměleckého dua Gran Duetto Concertante (Jan Riedlbauch a Miloslav Klaus) a po divadelním projektu režiséra Ivana Baladi Oskar a růžová paní (Martina Eliášová a Jan Sklenář z Klicperova divadla v Hradci Králové) jsme se rozhodli u příležitosti oslav uspořádat hned dva výjimečné večery:

v pátek 3. 6. přivezeme inscenaci pražského Divadla Viola Příběhy ze Starého zákona

Příběhy ze Starého zákona Příběh Mojžíšův, Davida a Goliáše, Šalamounův, Jonášův a další, které znáte. / Známá biblická vyprávění okořeněná humorem i smutkem. / Oceňovaná a poutavá inscenace pražského Divadla Viola.
Scénář: Jiří Tušl a Lída Engelová Režie: Lída Engelová Hrají: Barbora Munzarová a Josef Somr Na violoncello hraje: Andrea Rattayová nebo Livie Kolmanová 3. června 2016 v 19.00 hod. vstupné 250 Kč

 

v úterý 14. 6. koncert zpěvačky Jitky Šuranské s její kapelou.
Jitka Šuranská, zpěvačka, houslistka a moravská folkloristka, nositelka hudební ceny Anděl, spolu s kapelou. / Trio zakořeněné v tradici, jdoucí svou vlastní hudební cestou.
Účinkují: Jitka Šuranská (zpěv, housle), Martin Krajíček (zpěv, mandolína), Marian Friedl (zpěv, kontrabas, malý cimbál, lidové flétny)
14. června 2016 ve 20.00 hodin vstupné 150 Kč

Podrobnější informace o obou projektech naleznete na webových adresách http://divadloviola.cz a http://jitkasuranska.cz.

Akce se koná v Černé u Měřína (okres Žďár nad Sázavou). Vstupenky lze zarezervovat na e-mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo na telefonním čísle +420 603 827 909.
Za pořadatele akce: Bc. Ilona Smejkalová, PaedDr. Vítězslav Plocek produkce a PR akce produkce, marketing telefon: +420 777 015 670 a technické zajištění akce e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. telefon: +420 603 827 909

cerna pozvanka1 copy

 

 

 

 

KAPLE 2 copy cerna pozvanka

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.