Senioři z Kabla byli na výletě, tentokrát na Chrudimsku

047Rok s rokem se sešel stejně jako senioři z bývalé Kablovky na tradičním májovém výletě. Ve dvou termínech se za poznáním země České vypravilo cca 90 bývalých pracovníků firmy. Letos jsme směřovali na sever, na Chrudimsko.

Po nezbytné ranní kontrole v 6.30 odjíždíme z autobusového nádraží. Před osmou vystupujeme v Nasavrkách před Středním učilištěm včelařským. Zde nás průvodkyně  seznámí nejen s činností učiliště, ale především poutavě vypráví o životě a chování včel. Obdivujeme  medonosné rostliny v prostoru arboreta, které ke škole patří.

Vymezený čas uběhl velice rychle. Přijíždíme do nedalekých Ležáků, k památníku obětem nacismu. Tato bývalá kamenická osada byla 24. 6. 1942 vypálena a domy srovnány  se zemí. Pietně upravené místo v nás zanechalo velice smutný dojem.

Z Ležáků přejíždíme do královského města Chrudimi. Opět s průvodcem absolvujeme procházku centrem města a seznamujeme se s historií i významnými stavbami. Končíme u sochy Josefa Ressela. A máme volno na oběd a individuální prohlídku. Mnozí navštíví Mydlářský dům s věží zvanou minaret. Odměnou je nádherný výhled na město.

Končí volno. Autobusem přejíždíme k poslední zastávce našeho výletu – Slatiňany. Nejen rodiště Heleny Vondráčkové, ale od roku 1898 hřebčín, v němž se chovají kladrubští vraníci. Poutavé vyprávění průvodce nás všechny velmi zaujalo nejen před hřebčínem, ale i ve vlastní stáji, v místech, kde jsme si jako malé děti mohli sáhnout na živého koně, projít místa, kde se klisny připravují na porod (březost trvá 11 měsíců) a vidět již hříbata i klisny v jedné společné stáji. Každé hříbě chodí pít ke své vlastní mamince. A poznají se. Přesto, že už na nás čekají průvodci na zámku, z hřebčína, vzorně uklizeného a kde se natáčel seriál Dobrá voda, se nikomu nechce.

Díky naší vynikající Blance Křížové je domluvena prohlídka zámku po uzavírací době. Pěšky přecházíme od hřebčína cca 500 m do zámku. Dělíme se na dvě skupiny a vyrážíme na prohlídku. Vidíme nejen pokoje, kde žili majitelé zámku, kde pracovali, spali, vidíme splachovací toaletu, šatny, jídelnu, přijímací pokoj. Součástí prohlídky je i vstup do sklepa, kde je kotel ústředního topení, rozvody tepla, teplé vody, na počátek 20. století velice moderně zařízená kuchyň, udírna, prostor pro mytí nádobí teplou vodou.

K večeru končí prohlídka zámku. Vracíme se domů, do Velkého Meziříčí.

Jsem přesvědčen, že se výlet všem líbil. Děkuji vedení firmy NKT cables, odborové organizaci Kovo Kablo a paní Blance Křížové. Bez pochopení pro seniory, bývalé pracovníky, se takovéto výlety nedají uskutečnit. Těšíme se na den otevřených dveří v sobotu 4. 6. 2016 (k 70. výročí založení firmy Kablo) a na pravidelné prosincové setkání v J clubu.

Ing. Vilém Lavický

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.