V křižanovské škole vaří zdravě

IMG 7386V ZŠ a MŠ Křižanov získali certifikát Zdravá školní jídelna

Projekt Zdravá školní jídelna vznikl na podporu školního stravování. Má za cíl zvýšit jeho nutriční hodnotu a nutriční gramotnost zaměstnanců školních jídelen, vytvořit místa, kde děti dostanou pestré a vyvážené jídlo, které dobře vypadá i chutná. Do pilotního projektu bylo pracovníky KHS vybráno 15 školních jídelen v ČR na základě sledování pestrosti jídelníčků, mezi nimi i naše školní jídelna. Spolupracujeme s garantem pro Kraj Vysočina paní Hanou Zajícovou, která nám v nejbližší době přiveze i prestižní ocenění: certifikát Zdravá školní jídelna, jelikož jsme se na základě hodnocení zařadili mezi 18 zdravých jídelen s certifikátem v ČR (z tohoto počtu jsou 3 v Kraji Vysočina).
Školním garantem projektu je paní Alena Pánková, vedoucí školní jídelny, která sestavuje pestrý a nutričně vyvážený jídelníček s ohledem na plnění spotřebního koše a dle dalších z deseti přesně stanovených kritérií:
1. Pitný režim s omezením jednoduchých cukrů
2. Plánování jídelníčku dle Nutričního doporučení ke spotřebnímu koši
3. Správné a bezchybné vedení spotřebního koše
4. Omezení používání dochucovadel a instantních dehydratovaných směsí
5. Nepoužívání polotovarů vysokého stupně konvenience
6. Veřejně dostupný jídelníček
7. „Vím, co jím" – zařazování receptur s limitovaným množstvím soli
8. Výzdoba jídelny
9. Komunikace jídelny s rodiči, žáky, pedagogy
10. Čtvero ročních období – zařazování sezónních potravin

Do projektu jsme vstoupili s cílem vzbudit u dětí zájem o zdravou výživu, zlepšit jejich způsob stravování, vyzkoušet nové receptury se zařazením méně známých potravin, nabídnout všem strávníkům nové trendy ve výživě.
Jaké změny jsme doposud zaznamenali? Zařazujeme více čerstvé zeleniny a ovoce, sezónních potravin, úplně jsme vyřadili uzeniny a připravujeme více bezmasých jídel.
Náročnější je pro nás vytváření nových receptur a technologických postupů, příprava i výdej jídel, někdy i vysvětlování strávníkům, proč vaříme jinak.
A naše zhodnocení? Těší nás, že nové, případně méně známé potraviny byly strávníky většinou přijaty velice dobře. Některá jídla měla veliký úspěch, budeme je tedy zařazovat častěji. Zatím nejméně dětem chutnaly čočkové karbenátky. Zkusíme je zařadit znovu s částečnou změnou receptury. Jsme rádi, že žáci jsou aktivnější, zajímají se o to, z čeho je potravina, jak vypadá před zpracováním (bulgur, kuskus, polentové knedlíky, tofu...).
Kreativita našich kuchařek vyniká i přispíváním svou činností do tematických školních projektů (Čarodějnický den, Evropa hrou, Dětský den, Svatomartinské či Aprílové menu a další). Dne 22. března 2016 v rámci akce ke Dni vody měli rodiče dětí naší mateřské školy možnost ochutnat čerstvé saláty a zdravé pomazánky, které jejich dětem denně připravujeme ke svačině (květáková, brokolicová, celerová, ředkvičková, mrkvová, z červené řepy, cizrnová, čočková a fazolová). Největší úspěch měla pomazánka a salát z červené řepy.
A právě příprava zdravé svačiny (dopolední nebo odpolední) je tématem i letošní soutěže Coolinaření s Albertem, kterou vyhlašuje portál www.zdrava5. Tato celostátní kuchařská soutěž podporuje u dětí znalost zásad správné výživy a zároveň umění kreativní přípravy jednoduchých pokrmů za rozumnou cenu. Regionálního kola se letos zúčastnilo rekordních 530 týmů. Odborná porota Zdravé 5 hodnotila nejen složení pokrmu, ale i lákavý vzhled, jednoduchost přípravy, finanční nenáročnost surovin, ale i kreativní název receptu a celkové pojetí – kostýmy soutěžících, dekorace, apod. Máme radost, že 6 týmů žáků naší základní školy na základě hodnocení poroty postoupilo v této soutěži do krajského kola s těmito pokrmy: Věž z červené řepy a avokáda, Sýrové kuličky a fit jednohubky, Závodní okruh aneb levně a zdravě, Sladké pokušení a jogurtový nápoj a Zdravá tortilla). Věříme, že se některému z týmů pod vedením paní učitelky Dagmar Kolářové podaří navázat na loňský úspěch, kdy jsme v celostátním kole získali 2. a 3. místo.
Mgr. Hana Koudelová, ZŠ a MŠ Křižanov

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.