První máj v duchu lovecké kynologie

Foto Jarní svod ohařů 052Okresní myslivecký spolek pořádal tradiční jarní svod ohařů a ostatních plemen.

První neděli v květnu se příznivci lovecké kynologie sešli na střelnici ve Světnově u Žďáru nad Sázavou. Konal se zde již tradiční Jarní svod ohařů a ostatních plemen. Ten pořádal Okresní myslivecký spolek, v čele s hlavním předsedou panem Oldřichem Sedlářem, členů kynologické komise a rozhodčích. Po zahájení, které v podání dvou dam bylo zpestřeno hrou na lesnici, se majitelé psů rozdělili na dvě skupiny a rozešli na svá stanoviště. První skupinu tvořili majitelé ohařů, z nichž nejpočetněji bylo zastoupeno naše národní plemeno český fousek, tedy hrubosrstý ohař ve varietě hnědá a bílá s prokvetlými znaky. Mezi dalšími ohaři byl k vidění německý krátkosrstý ohař, německý dlouhosrstý ohař, pointer a maďarský krátkosrstý ohař, tzv. viszla. K této skupině byli díky svému vzrůstu na posouzení přiřazeni také labradorští retrívři, kteří však spadají do skupiny slídičů a vodních psů. V druhé skupině, kam spadají ostatní, dříve malá a střední plemena, se ukázali hladko a hrubosrstí jezevčíci, velšpringeršpanělé, jagdteriéři, bordertéři a jeden alpský honič. Celkem bylo představeno 67 psů (39 ohařů a 28 ostatních plemen).
Jarní svod je dle zkušebního řádu z výkonu loveckých psů povinný pouze pro plemena ohařů. Pro ostatní plemena je účast dobrovolná a mohou se ho účastnit psi starší půl roku. Je doporučováno, aby se svodu účastnilo co nejvíce psů, je to vlastně taková vstupenka mezi potencionální chovatele, kdy každý majitel od zkušeného kynologického poradce získá cenné informace o tom, zda pes splňuje požadovaný standard, např. potřebnou výšku, stav chrupu, srsti, zbarvení oka, temperament, posoudí případné anomálie, apod. Pes, který vyhoví těmto požadavkům, může navštěvovat výstavy, absolvovat zkoušky z výkonu a poté se stává chovným. Pakliže pes nevyhoví, je vyloučen pouze z chovu, ale jeho schopnost práce pro myslivost není ohrožena, může tedy absolvovat lovecké zkoušky a sloužit svému poslání.
K radosti všech zúčastněných přispělo také příjemné počasí, panovala zde dobrá nálada a většina kynologů domů odcházela s pozitivním výsledkem.
„Lovecké kynologii zdar!"

Dana Cejnková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.