Zahrada, která pomáhá

4290V ekocentru Chaloupky na Balinách proběhne od 21. do 23. října další cyklus akreditovaného kurzu zahradní terapie pro pracovníky sociálních služeb a další zájemce. Obec s pouhými 128 registrovanými obyvateli je paradoxně jedním z mála míst v republice, kde je možné podobný kurz absolvovat.


Chaloupky na Balinách používají zahradní terapii od roku 2015 v sociální službě pro znevýhodněné osoby. V roce 2023 zde sociální klub Lebeda navštěvovalo 42 klientů a Seniorklub poskytoval péči 14 klientům seniorského věku.

Zahradní terapie, na které je sociální služba v Balinách založena, pomáhá lidem s mentálním nebo fyzickým postižením přijít do kontakt s přírodou. Jejím hlavním cílem je pak zlepšit nebo udržet tělesné či duševní zdraví, případně pomoci znevýhodněným osobám se začlenit do společnosti. To je případ i Tomáše, který po absolvování základní školy dostal invalidní důchod a navštěvoval stacionář pouze jako způsob trávení volného času. Díky zahradní terapii a sociální službě v Balinách však udělal výrazné pokroky. Absolvoval dvouletou pracovní rehabilitaci, a nakonec se stal zaměstnancem přímo na Balinách.

V čem konkrétně zahradní terapie spočívá? Je to víc než jen „vrtání se v záhoně". Jde o cílenou, odborně vedenou aktivitu, která stimuluje smysly, zlepšuje motoriku, zmírňuje projevy agresivity, podporuje koncentraci a přináší klid a uvolnění. Tyto terapeutické aktivity jsou vedeny vyškoleným terapeutem a jejich přínosy jsou pečlivě reflektovány.

Chaloupky jsou rovněž jedním ze zakládajících členů Asociace zahradní terapie a na základě dlouholetých zkušeností vytvořily příručku „Metodika pro poskytování zahradní terapie v sociálních službách". Tato metodika je jedinou svého druhu v českém jazyce a slouží jako učební materiál pro zájemce o tuto formu terapie.
Chaloupky Baliny pravidelně pořádají kurzy zahradní terapie pro práci se znevýhodněnými osobami, na které se sjíždí účastníci z celé republiky. Na podzim se kromě základního kurzu otevírá i kurz navazující, který rozšiřuje vědomosti nabyté na základním kurzu a prohlubuje znalosti metody zahradní terapie. Více informací o kurzech i sociální službě je možné vyhledat na webových stránkách https://www.chaloupky.cz/socialni-programy/.

-md-

4292

Reklama
  • Hledá se pracovník lesního hospodářství

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.