Seriál ze zámku: Zámky a klíče

1 1_webV černém řemesle a zámečnictví byl kladen důraz především na pevnost a dlouhodobé užití vyráběných předmětů. Na druhou stranu ale důležitou roli sehrával vliv trhu a požadavky a možnosti objednavatele. Podobu výsledného výrobku také ovlivňoval fakt, že zámečník tvořil ve spolupráci se stavitelem, architektem či truhlářem.

1 2_webZámečník se tak mnohdy musel přizpůsobit výtvarnému návrhu, který vznikl mimo jeho dílnu. I když se jednalo často o ryze technická zařízení, zaujímal zámek důležité místo a jeho spojení s architekturou a nábytkem určovalo jeho umělecké zpracování. Nesmíme opomenout ani skutečnost, že právě zámek se stal důležitým ukazatelem přijetí nových uchazečů do zámečnického cechu. Jeden takový mistrovský kus z přelomu 17. a 18. století, jak se předmět předkládaný posuzovací komisi nazýval, se nachází i ve sbírkách našeho muzea.

1 3_webV depozitáři je uložena celá řada zámků i s dochovanými klíči, ať už se jedná o zámky dveřní, zásuvkové, nábytkové či zámky visací. V evidenčním systému ale nalezneme i klíče samostatné, jako jsou například ty gotické pocházející z archeologických nálezů.

 

1 6_webVe sbírkách se setkáme také se souborem tří klíčů zakončených rukojetí ve tvaru trojlístku. Dnes už se můžeme pouze domnívat, ke které cechovní truhlici či městské pokladnici tyto klíče pocházející z 19. století patřily. Že se zámek nemusel odemykat pouze jedním klíčem, nám dokazuje také kovaný železný truhlicový zámek z konce 17. století, který je opatřen hned třemi klíčovými otvory.

1 4_webZámky jsou skupinou předmětů, ke kterým ve většině případů nemáme bližší informace o jejich původu a ani nevíme, jak se do sbírek dostaly. Ovšem některé z nich jsou například opatřeny datací. Tudíž můžeme zjistit, že jeden z renesančních dveřních zámků pochází z roku 1579, podstatně mladší je pak visací zámek s přinýtovaným štítkem s vyrytým letopočtem 1890. Tento visací zámek je opatřen šáličem, což je skrytý ovládací prvek, díky němuž je možné uvolnit překážku bránící zasunutí klíče do klíčového otvoru. Ovšem k překonání této překážky obvykle stačila trocha trpělivosti a kombinačního úsilí, čímž se význam šáličů podstatně snižoval.

Ve sbírkách nalezneme také klíč, který plnil pouze funkci dekorativní, ale s naším tématem bezesporu souvisí. Původně byl tento přes 30 centimetrů dlouhý klíč opatřený iniciály AS umístěn na vývěsním štítu místní zámečnické dílny Antonína Suka.

malý text_webBarokní zámek

V depozitáři muzea se nachází velmi dekorativní barokní zámek pocházející z první poloviny 18. století, který je upevněný na dubové desce. Jedná se o krásnou zámečnickou práci s plastickými figurálními a vegetabilními motivy. Čelní deska zámku je reliéfně zdobena akantovými rozvilinami, zakončení kliky má tvar mušle a zástrčka je vymodelována do podoby zvířecí hlavy. Na boku pouzdra je vyryta informace o tom, že zámek v roce 1945 opravil František Příhoda. Právě František Příhoda, trafikant prodávající cigarety a kuřácké potřeby v ulici Vrchovecká, muzeu zámek v roce 1947 daroval do sbírek.

Lucie Pavelcová

Reklama
  • KONKURSNÍ ŘÍZENÍ NA VEDOUCÍ PRACOVNÍ MÍSTO ŘEDITELKY/ŘEDITELE ŠKOLY
  • Hledá se pracovník lesního hospodářství
  • Městský úřad hledá referentku životního prostředí

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.