Děje se v knihovnách

IMG 1688Září je pryč a s ním i knihovna. Tedy alespoň taková, jakou jsme ji znali! Budova v troskách a zahrada? Škoda mluvit! Opravdu? Není to spíše tak, že leccos musí pryč, než knihovna zazáří?

Ono záleží. Někdo při pohledu na staveniště zamáčkne slzu a rozechvěje ho nostalgie, když mu zrak utkví na poklidné atmosféře druhého snímku. A jiný nevidí nic z toho, co si prohlíží. Před očima má úplně jiný obrázek. Ze sálu vychází do slunce dáma s šálkem kávy a knihou, usedá na terase ke stolku. Na lavičce ve stínu stromů cosi řeší dva studenti. Třetí k nim právě míří otevřenými dveřmi z dospělého. V altánu se ozývá známý zvuk házení kostkou, hraje se tam člověče. U pískoviště klábosí maminky, jejichž děti vášnivě tlučou do báboviček. Z divadla slyšíme potlesk, asi končí představení.

IMG 1659Nelze však žít ve virtuální realitě, viďte. Tak pěkně nohama na zemi děláme v Charitě všechno pro to, aby se návštěvníkům líbilo i v provizoriu. Co oblékaly knížky? To je otázka, na kterou vám ve vestibulu odpoví do konce října výstava přibližující proměny knižní vazby v historii. Doplňují ji ukázky dnešních trendů pod názvem Módní knižní kabátky. V čítárně číhá na dospělé trocha legrace. Kloboučku, hop! Obehrajete knihovnici? No a v půjčovně pro děti? Vedle hry Pravidla moštárny a sportovní herny nás čeká pro školy hned osm besed. Krom stálic již dobře zavedených i dvě zbrusu nové. Krabička pro nejmenší drobečky v mateřinkách. Kdo spí ve spíži? Tak na to přijdou žáčci druhých tříd. Poprvé se také rozezní zvoneček, rozhrnou oponu a děti přivítá Kašpárek v našem (právě dotvářeném) alternativním divadle. Těšíme se na představení O Karkulákovi a dvakrát si užijeme Perníkovou chaloupku. O tom, že září je pryč, nikdo nepochybuje. Ale s ním i knihovna? Tak to ani náhodou! Přijďte se přesvědčit!

Ivana Vaňková

Reklama
  • KONKURSNÍ ŘÍZENÍ NA VEDOUCÍ PRACOVNÍ MÍSTO ŘEDITELKY/ŘEDITELE ŠKOLY
  • Hledá se pracovník lesního hospodářství
  • Městský úřad hledá referentku životního prostředí

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.