Nemocnice Mostiště otevřela novou ambulanci nutriční péče

MOS 7Nemocnice Mostiště otevřela na jaře tohoto roku novou ambulanci nutriční péče. Zřízením pracoviště nutričního terapeuta chce nemocnice podpořit poskytování komplexní péče o své pacienty, zejména v odborné ambulantní péči diabetologie, bariatrie, kardiologie a ortopedie a zařadit se v tomto ohledu tak vskutku mezi nejmodernější pracoviště v Evropě.

V Nemocnici Mostiště se léčí přes 700 diabetiků, kde je nutriční poradenství zásadní pro úspěšnou léčbu, ročně se tam také v rámci bariatrického zákroku odoperuje 400 pacientů s morbidní obezitou. Tito pacienti se pod vedením nutričního terapeuta k operaci připravují a dále jsou sledováni a edukováni nutričním specialistou i po operaci. Spolupráce s nutričním terapeutem přinese pacientům účinnější léčbu, která vede ke zlepšení zdravotního stavu, zpomalení progrese onemocnění a zlepšení kvality života. To odpovídá jak evropským, tak i celosvětovým standardům. Nutriční terapie je indikována zejména u diabetiků a obézních, pacientů v péči kardiologické a interní ambulance s např. tzv. metabolickým syndromem, onemocněním ledvin, apod.

Další vhodnou skupinou do péče nutričního terapeuta jsou pacienti ortopedické ambulance indikovaní k provedení totální endoprotézy kyčle nebo kolene, kteří jsou zařazení na čekací listinu, a v mnoha případech je ještě v předoperačním období doporučovaná redukce hmotnosti. Pro tyto pacienty limitované pohybovým omezením by doporučení ke změně stravovacích návyků a dohled nutričního terapeuta mohl být nápomocný v redukci váhy, následně i snížení potencionálních pooperačních komplikací a prodloužení životnosti umělého kloubu.

Cílem je dobře edukovaný, motivovaný a pravidelně sledovaný pacient, který se aktivně zapojuje do léčby svých zdravotních problémů a v rámci prevence předchází možným komplikacím také změnou stravovacích návyků.

U příležitosti otevření nové ambulance Nemocnice Mostiště pořídila také přístroj INBODY, který poskytne pacientovi cenné informace ohledně svého složení těla. Přístroj dokáže zanalyzovat objem vody, množství proteinů a kostních minerálů, svalovou hmotu v jednotlivých tělesných částech, zobrazí procentuální podíl tělesného tuku a jeho rozložení.

Nemocnice očekává, že diabetologické ambulance v okolí budou v budoucnu všechny potřebovat spolupráci s nutričním specialistou a je připravena být jejich pacientům nápomocna.

Více informací naleznete v rozhovoru

PhDr. Petra Plutnarová, tisková mluvčí
Nemocnice Mostiště

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.