V Zubří se konají už 48. sportovní hry

Foto V_Zubří_se_konají_už_48._sportovní_hry_pro_sportovce_se_zdravotním_postižením_2V pondělí 3. června byl v rekreačním areálu v Zubří u Nového Města na Moravě zahájen 48. ročník sportovních her, kterých se účastní sportovci se zdravotním postižením. Do tradičního klání se zapojí více jako 150 sportovců z 11 zařízení sociální péče z Jihomoravského kraje, Kraje Vysočina, Moravskoslezského a Olomouckého kraje. Domácí barvy reprezentují zařízení Domov Kamélie Křižanov, Domov bez zámku a Denní stacionář pro mentálně postižené ve Žďáře nad Sázavou.

Foto V_Zubří_se_konají_už_48._sportovní_hry_pro_sportovce_se_zdravotním_postižením_1Zahájení se neslo ve slavnostním duchu. Před zraky všech účastníků včetně sponzorů byla vztyčena vlajka sportovních her a poté se již rozeběhly jednotlivé disciplíny. „Jejich rozpis je obsáhlý. Sportoviště jsou připravena, hřiště nalajnována. Na rekordy však nehrajeme," říká Jiří Kopeček z Domova Horizont se sídlem v Kyjově, který letos převzal pořadatelskou štafetu.

Soutěžit se bude v běhu na 50, 60, 100 m, dále pak v hod koulí, granátem a kriketovým míčkem. Hrát se bude také BOCCA, na programu bude i branný závod či soutěž v trojskoku. Tečku za soutěžním děním udělají štafetové závody, následovat bude vyhlášení vítězů jednotlivých disciplín. „Na vše budou bedlivým okem dohlížet rozhodčí. Cílem těchto her však není jen boj o medaile, ale jde zejména o setkávání dlouholetých kamarádů, kteří navázali přátelství v předešlých ročnících," popisuje ředitelka Domova Kamélie Křižanov Silvie Tomšíková.

Nejen sportovní výkony budou náplní pětidenního pobytu v srdci Vysočiny. Účastníci se mohou těšit na letní kino, procházky, houbaření, projížďky na šlapadlech, opékání špekáčků, večerní diskotéku a dokonce i na stezku odvahy. Kromě zařízení z Vysočiny a pořadatelské organizace z Kyjova se do Zubří sjela družstva z Břežan (Zámek Břežany), Střelic (Zámeček Střelice), Klentnice (Srdce v domě), Komorní Lhotky (Integrovaný sociální ústav Komorní Lhotka), Víceměřic (Domov U Rybníka) a Hodonína (Zelený dům pohody a Vlaštovka Hodonín).

Historie Sportovních her se píše od roku 1975, kdy se v obci Žďárec, která leží na pomezí Kraje Vysočina a Jihomoravského kraje, konal jejich první ročník.

Domov Kamélie Křižanov

Foto V_Zubří_se_konají_už_48._sportovní_hry_pro_sportovce_se_zdravotním_postižením_3

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.