Orel, čolek, dřípatka... Kolem našeho města žijí ohrožené druhy

rosnička na_kozlíku_dvoudomémNa den 22. 4. 2024 připadá celosvětový Den Země. Obvyklým způsobem slavení tohoto svátku bývá pořádání akcí souvisejících s udržitelným způsobem života, sběrem odpadků nebo tříděním odpadu. Tento svátek můžeme ale oslavit i tak, že budeme věnovat svoji pozornost nějakému celosvětovému problému. Jedním z takových problémů je i vymírání druhů, které si často spojíme s tropickými pralesy nebo jinými vzdálenými biotopy. Málokoho by napadlo, že ke stejnému problému může docházet i za naším domem. Pojďme se tedy podívat na zajímavé ohrožené druhy, které se nacházejí v našem městě a jeho okolí. Chránit ohrožené druhy můžeme až po jejich dostatečném poznání. Kdo by se chtěl o přírodě Velkomeziříčska dozvěděl více, může si otevřít třeba i tuto brožuru https://www.turistikavm.cz/online/pruvodce-prirodou-vmz/.  

cvrček polní_ořezcvrček polní

Dříve býval hojný na okrajích polí. Vlivem rozorávání mezí a používání pesticidů v zemědělství se dostal na seznam ohrožených druhů. Dnes se s ním setkáme pouze na třech lokalitách Velkomeziříčska. Jedna populace přesahující tisíc jedinců se nachází i přímo v katastru Velkého Meziříčí.

čejka chocholatáčejka chocholatá

Zástupce punku mezi ptačímu druhy. Výskyt tohoto druhu je vázán na podmáčená pole v okolí. Nejvíce se s ní potkáme na Křižanovsku.

 

datel černýdatel černý

Zatímco ve městech tluče do stromů strakapoud, v okolních lesích to často bývá datel. Nejvíce jej potkáme ve větších lesních komplexech s dostatkem starých dutinových stromů.

 

 

 

 

dřípatka horskádřípatka horská

Rostlina okrajů horských potoků, která se vyskytuje i na pár lokalitách na Vysočině. Nejvýchodnější lokalita se nachází v katastru obce Pavlínov.

 

hořeček 1hořeček český

Tato kriticky ohrožená rostlina zdánlivě připomínající zvonek roste již pouze na třech lokalitách na Vysočině. Jedna z nich se nachází v katastru obce Lavičky.

 

chudina hajníchudina hajní

Mohl by růst přímo ve městě ohrožený druh rostliny? No samozřejmě. Takovým případem je tato kriticky ohrožená drobná žlutě kvetoucí rostlina, se kterou se můžeme potkat na celém Fajtově kopci, ale i v okolí chodníků na sídlišti Bezděkov.

 

kudlanka nábožnákudlanka nábožná

Se zástupci tohoto druhu se můžeme potkat prakticky po celém městě. Nejvíce ji ale potkáme na plochách, kde se nachází starší tráva nebo drobné keříčky a tam, kde má dostatek potravy (dostatek hmyzu – jedná se o predátora). Není divu, že je možné ji spatřit na květnatých loukách u Penny marketu a na ploše po bývalém domově důchodců.

 


 

ledňáček říčníledňáček říční

V době provozu koželužny ve Svitu by si málokdo dokázal představit, že může řeka být domovem nějakých živočichů. Dnes je tomu jinak a svědčí o tom i výskyt ledňáčka říčního. Občas se stává, že jej můžeme zahlédnout na řekách přímo v centru města. Větší šance na spatření se skýtá od Jelínkovy vily dále do Balinského údolí.

orel mořskýorel mořský

Ano, skutečně v okolí Velkého Meziříčí hnízdí tento majestátní dravec. Dokonce na více místech, takže se nám může stát, že jej zahlédneme v okolí Netína nebo Ořechova.



prstnatec májovýprstnatec májový

Tato rostlina patří mezi orchideje vyskytující se na podmáčených loukách. Dříve se prstnatce vyskytovaly i v katastru Velkého Meziříčí, dnes za větší populací musíme zajet do okolí Křižanova nebo Netína.

 

 

rak říčnírak říční

Výskyt tohoto druhu je jen dalším důkazem o tom, že se nám výrazně zlepšila kvalita řek ve městě. Často bývá viděn v řece Oslavě za zimním stadionem.

 

rosnatkarosnatka okrouhlolistá

Za masožravými rostlinami nemusíme cestovat do daleké ciziny. Bohužel se výskyt této masožravky dochoval na Velkomeziříčsku na poslední lokalitě a pro větší jistotu pozorování druhu bychom mohli zajet do nedalekých Žďárských vrchů.

 

rosnička2rosnička zelená

Je to naše jediná stromová žabka. Pomocí přilnavého břicha prstů se může dostat až do korun stromů a keřů.
Na tomto obrázku je zachycena ohrožená rosnička na ohrožené rostlině – kozlíku dvoudomém.



smil písečnýsmil písečný

Tato stepní žlutě kvetoucí silně ohrožená rostlina roste poblíž Fajtova kopce ve svém výškovém maximu v rámci České republiky.

 

ťuhýk obecnýťuhýk obecný

Viděli jste někdy napíchnuté drobné myšky nebo sarančata na trnech keřů nebo drátech plotu? Tak to jste viděli spižírnu ťuhýka obecného, který hnízdí v solitérních křovinách na okrajích města.

 

 

 

 


užovka hladká_ořezužovka hladká

Pokud potkáte ve městě hada, pravděpodobně to bude tato užovka. Nejednou se stalo, že byla zaměňována pro svou klikatici na zádech za zmiji.

 

majka fialovámajka fialová

Každý rok na jaře se objevují zprávy o smrtelném nebezpečí samiček. Tento fialový brouk umí v obraně vyloučit tekutinu, která je jedovatá. Abyste se dostali do potíží (nebo vaše dítka), museli byste celou majku sníst, což by při představě brouka o několika centimetrech bylo vskutku neobvyklým chováním.

čolek obecnýčolek obecný

A prý že neexistují draci. Tento se vám dokonce vejde do dlaně. Chrlit oheň bohužel neumí, což je dáno asi tím, že část života žije ve vodě...

 

 

záraza nachovázáraza nachová

V celém Kraji Vysočina se vyskytuje pouze jedna jediná lokalita výskytu této parazitické rostliny. Pravděpodobně vás překvapí, že se jedná o lokalitu v katastru Velkého Meziříčí.

 

 

čolek velký_2čolek velký

Na jedné lokalitě u Netína se ve vybudovaných tůních skvěle daří tomuto zástupci čolka. Počet lokalit v Kraji Vysočina by se dal spočítat na prstech dvou rukou.

 

 

dymnivka plnádymnivka plná

Druh, který je v současnosti zařazen mezi ohrožené druhy, je i tato fialově kvetoucí rostlina. Roste téměř po celých Čechových a Riegrových sadech.

 

Jan Oulehla

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.