Nestárnoucí kozorozi

P1129849Staré přísloví praví, že být doma prorokem nebývá možné. A přesto máme mezi sebou mnohdy osobnosti nevšední a výjimečné svými počiny. Nezajímáme se, nevíme, žijeme svými starostmi... A přesto – jejich um je tu pro nás, pro naši radost, pro pohlazení po duši, pro kousek fantazie a krásna v našem uspěchaném a ulopoceném světě. Stačí otevřít dveře ateliérů, nahlédnout, vkročit a... dívat se. A žasnout, co je kolem krásy, vlídnosti a laskavosti. I v našem městě a okolí máme nejednoho výtvarníka, který proslul až za hranicemi našeho regionu a jehož práce vzbuzuje uznání a obdiv pro svébytnost vidění i pojetí světa i pro kus poctivé řemeslné práce s tím spojené.

Právě letošní rok přinesl dvěma z nich životní jubileum – sedmdesátku. Jeden oslavenec zahájil letošek lednovými narozeninami, druhý jimi rok uzavře na konci prosince. A tak se čas naplnil k jejich představení.

Miroslav Štěpánek

  • 7. 1. 1953

Nezlomný lidumil, snílek a poctivec, precizní pracant, vnímavý učitel, zodpovědný fantasta, skromný člověk. Zde narozený a žijící, vyučený řemeslu, nalézající krásu pravdy okamžiku v každém letmém doteku s tímto světem. Stále hledající tvar, čistotu, jednoduchou, přesto podmanivou symbiózu nerezového kovu s kameny. Stále hledající opravdovost a ryzost – v umění i v životě. Na svém kontě má na 60 samostatných výstav, na 100 kolektivních, na 20 realizací, 12 knižních ilustrací a jeho práce jsou zastoupeny v 8 sbírkách. Celých 13 roků vyučoval na Střední škole řemesel v Třebíči. A Meziříčím dennodenně neúnavně brázdí se svým kolem a úsměvem. Setkání s ním je radost z jeho radování se ze všeho životaschopného vůkol. Laskavost a moudrost, elegance a skromnost jsou devizou jeho výjimečné osobnosti.

P1129821Bořivoj Pejchal

  • 28. 12. 1953

Student zdejšího gymnázia, technický pragmatik spojený se Stavební fakultou VUT Brno a velký objevovatel překvapivých souvztažností přirozené volnosti a geometrické krásy pythagorejců. Je to malíř nejen vibrující v dvojrozměrné ploše, cítí potřebu doteku v plasticitě a vrstveném reliéfu. Brázdí obrazem, cudně a s něžným ostychem modeluje horizonty nádechu a výdechu. Jeho rukopis glosuje městská zákoutí, přírodní scenérie oživlé pozoruhodným zpracováním detailu. Zrovna tak komentuje svět kolem sebe osobitým humorem, lehkým pošťuchováním a nezlomnou životní silou pomáhající zdolat vše, co by mu mohlo bránit v jeho touze malovat. S větrem ve vlasech, neuvěřitelnou houževnatostí, s nadhledem své výšky a velikostí svého srdce vpisuje do svých obrazů poselství odhodlání pro nás všechny. Na svém výtvarném kontě má na 70 autorských výstav a 140 kolektivních výstav.

Oba spojuje nejen rok narození, nýbrž i členství v Unii výtvarných umělců České republiky a klubu výtvarných umělců Horácka, především však přátelství a vzájemnost.

Tak na zdraví, štěstí a všechny krásy světa!

Eva Kočí Valová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.