Hasiči oslavili osmdesátku

P1110005Sobota 24. června byla v Hrbově ve znamení oslav. Sbor dobrovolných hasičů Hrbov a Svařenov slavil osmdesáté narozeniny. Na začátek zazněly krátké, ale o to srdečnější projevy nejen představitelů dobrovolných hasičů, ale také města. Došlo i na vyznamenání zasloužilých členů sboru.

A jak jinak oslavit hasičské narozeniny než po hasičsku, tedy hasičskou soutěží. Té patřilo odpoledne. Kdo přišel, mohl si také prohlédnout historickou hasičskou techniku a děti se mohly vydovádět na skákacím hradě. V podvečer pak začala hrát kapela a oslavy pokračovaly při dobrém jídle a pití mezi dobrými lidmi.

Společný sbor dobrovolných hasičů pro Hrbov a Svařenov byl založen přesně 11. dubna 1943. Na ustavující schůzi se dobrovolnými hasiči stalo patnáct obyvatel z obou vesnic. Prvním starostou byl zvolen František Oulehla, jednatelem Antonín Bartušek a velitelem František Hladík.
K vyspělejší hasičské technice se dostali zdejší hasiči na konci roku 1951, kdy do svého vlastnictví získali přívěsnou požární stříkačku PPS8. Ta v Hrbově a Svařenově slouží dodnes. V roce 2002 prošla generální opravou, kterou provedl Josef Pacal z Hrbova.

Zásahové vybavení posílili hasiči v květnu 1983, kdy získali požární stříkačku PPS12. I ta slouží dodnes, a to především hasičském závodnímu družstvu. K zásahovému vozidlu se dostali v roce 2001. Veškeré hasičské dění se odehrává v hasičské zbrojnici, kterou si postavili sami v roce 1991. Není jen budovou na uskladnění techniky, ale slouží i jako zázemí pro samotný sbor.

Podobně jako v jiných obcí i tady jsou hasiči hybatelé společenského života. Pořádají dnes už tradiční nohejbalový turnaj či dětské sportovní odpoledne. Nemalou měrou se také podílí na masopustních průvodech.

-pch-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.