Pod rozhlednou se skví dílo génia Cimrmana

P1108497 copyLyžosáňky a dvojité hrábě Járy Cimrmana. Na Fajtově kopci pod rozhlednou se skví zapomenuté dílo českého génia.

Slavnostní a překvapivé odhalení vynálezů Járy Cimrmana ve Velkém Meziříčí proběhlo v neděli 11. června za účasti profesora magistra Dočkala, inženýra architekta Kaminarase, odborného asistenta Pálky, profesora Zezuly, řečeného Ferda, akademického restaurátora v anonymitě a řady zájemců dychtivých spatřit aspoň na kratičkou dobu dílo velikána Cimrmana.

„Jistě vás všechny zajímá, jak je možné, že zrovna u nás ve Velkém Meziříčí se může objevit jeho zapomenuté dílo,“ uvedl profesor magistr Dočkal a naznačil několik podobností. Dílo bude na Fajtově kopci, kde je také hospoda, i když ne na mýtince, z rozhledny je krásně vidět české nebe a v jedné z Cimrmanových her se přece hovoří i o Malém Velkém Meziříčí.

Před samotným odhalením, které provedl inženýr architekt, pak odborný asistent přečetl vzkaz od akademického restaurátora díla: „Já vás tímto žádám o neodhalení mého restaurovaného díla, nemám zájem, aby mi ho někdo vyčuměl.“ Ale stalo se a Cimrmanovy zapomenuté vynálezy může pod rozhlednou obdivovat každý. A že to s největší pravděpodobností Cimrmanovo dílo je, stvrdili svými podpisy i Zdeněk Svěrák a jeho kolegové z divadla.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.