Psí škola Velké Meziříčí pořádala zkoušky v noseworku

20230830 174509_copyJeště před koncem prázdnin se 11 psovodů se svými psy zúčastnilo zkoušek v noseworku. Psím sportu, který vychází z nejpřirozenější schopnosti všech psů – čichu. V tomto sportu nezáleží na tom, jestli máte psa s PP nebo voříška, psí čich je pro psa nejdůležitějším smyslem a psí čenich je až milionkrát citlivější než lidský nos.

Nosework, přeloženo jako „práce nosem", pochází z USA. Je to psí sport, který se od roku 2014 těší i u nás stále větší oblibě. Čich funguje psům již od druhého dne po narození a ve stáří je to většinou poslední smysl, který jim zůstává. Noseworku se tak mohou věnovat psi mladí i staří, pomalí i rychlí, malí či velcí. Cílem je, aby pes ve spolupráci s psovodem vyhledal v různých situacích specifický pach; v České republice jsou to vzorky skořice nebo pomerančové kůry. Je to hlavně zábava, při které zaměstnáte psovi hlavu a posílíte váš vztah. Není potřeba nějaké speciální vybavení nebo zázemí. Pro nosework využíváme vzorky skořice nebo pomerančové kůry, tedy suroviny u nás lehce dostupné.

Jak fungují zkoušky?
Zkušební řád rozlišuje čtyři výkonnostní kategorie a čtyři typy prostředí (přírodní, prostředí, ve kterém se pohybuje a pracuje člověk, a kde jsou stopy jeho činnosti, voda a rozlišování v řadách předmětů a osob), ve kterých jsou vzorky ukryté, v každém prostředí můžete postupovat od základního stupně Z do nejvyšší třídy 3. V jednotlivých stupních obtížnosti pes hledá v stále složitějších úkrytech, ve větším prostoru, větším počtu vzorků a v přítomnosti „rušivek" (například kousky jídla).

Psí škola Velké Meziříčí vám na cestě k takovým zkouškám pomůže. Trenéři Petr a Jana Pařízkovi sami své psy trénují a zkoušky skládají. V posledních prázdninových zkouškách se účastnilo 11 psovodů se svými psy. Rozhodčí Marie Klůsová posoudila práci 12 psů v různých typech prostředí v okolí Velkého Meziříčí. Úspěšnost byla velká, 10 psů si odvezlo krásné kokardy za splnění zkoušky a zápis o splnění ve výkonnostní knížce.

Kateřina Navrátilová

IMG 20230705_105528

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.