Iva Závišková společně s DHK Zora Olomouc slaví bronz

Iva Závišková_slaví_bronz_zdroj_DHK_Zora_Olomouc_3Všechny ženské soutěže, ať již u nás v republice, tak i na evropské úrovni jsou dohrané. A všichni tak rekapitulujeme proběhlou sezónu. Postupně vám přineseme informace o všech našich týmech. Začneme ovšem jedním z největších úspěchů! Naše odchovankyně Iva Závišková, která aktuálně hájí barvy DHK Zory Olomouc si společně se svými spoluhráčky po roční pauze pověsila na krk bronzovou medaili. Její zisk se nerodil snadno, ale v Ivy rukou je jistě zaslouženě!

Sezóna 2022/2023 se pro Ivu, ani Olomouc nerozjela zrovna dobře. Hned na úvod přišly dvě těsné prohry a Ivu trápilo zranění z letní přípravy, které ji nedovolilo se plnohodnotně zapojit do zápasového módu. Během podzimu si Zora vyšlápla na velice kvalitní soupeře, které obrala o body, na druhou stranu se soupeři ze spodní části tabulky zase o body přišla. Iva se plnohodnotně do sestavy vrátila až na konci listopadu, těsně před reprezentační pauzu. Sice návrat nebyl vítězný, ale čtyři branky v síti pozdějších mistryň byl pro její psychiku jistě dobrou vzpruhou. Vždyť v dalších dvou utkáních svými góly dopomohla k důležitým bodům.

Po krátké zimní přestávce si Zora smlsla nad celkovým vítěze WHIL Dunajskou Stredou a Iva se ukázala jako pravá střelkyně, když vsítila hned devět branek! V jarní části se podařilo hanačkám dovést do vítězného konce pět utkání, ve dvou se rozešly smírně a ve čtyřech odešly poražené. Ovšem díky dobrému losu, už těsně před koncem základní části věděly, že je postup do playoff, kam se dostanou čtyři nejlepší týmy, nemine. Patřilo jim sedmé místo se ziskem 21 bodů.

V semifinále narazily na DHK Baník Most, stejně jako v předešlých letech. Ovšem tentokrát bylo semifinále vyrovnanější. Semifinále hrané na dvě utkání začaly „zořanky" na své palubovce a do odvety si vezly prohru 23:27. V odvetě na palubovce Mostu hosté dlouho bojovali, ale i tak odešli poražení. Iva v obou utkáních vstřelila celkem 11 branek a v Mostě ji k dobrému výkonu hnaly také naše starší žákyně, které tam zrovna hrály poslední kolo Žákovské ligy.

Iva Závišková_slaví_bronz_zdroj_DHK_Zora_Olomouc_1Do boje o třetí místo se překvapivě dostalo družstvo Sokolu Písku. Jihočešky vedené dvěma reprezentantky, z Iveta Korešová byla nejlepší střelkyní základní části a Alena Stellnerová zase třetí, byly v tomto duelu favoritkami. Navíc v tomto ročníku se Zorou ani jednou neprohrály. Statistika je jedna věc, ale odhodlání a bojovnost dokáže zázraky. První utkání, hrané opět systém doma-venku, bylo na palubovce Zory nesmírně nevyrovnané. Celý první poločas se žádnému z družstev nepovedlo odskočit na více než jednu branku. To až v tom druhém se podařilo hostům odskočit do čtyřbrankového trháku. I přes několik nepovedených útoků se domácí nevzdaly a bojovaly až do konce. Vyrovnání utkání přišlo až v poslední minutě z ruky výborně hrající Ivy Záviškové, která si do tabulky střelkyň připsala 11 branek, z nichž čtyři byly z trestných hodů.

Do odvety se šlo za vyrovnaného stavu. Písecké měly výhodu domácího prostředí a za sebou bouřlivé fanoušky. Olomoucké na druhou stranu vidinu, že nic není rozhodnuto a do zápasu se jde za stavu 0:0. V prvním poločase se skóre přelévalo z jedné strany na druhou, i když do šaten šli s drobnou výhodou hosté. V první desetiminutovce při výhodě jedné hráčky v poli olomoucké odskočily do čtyřbrankového vedení 16:20. A ten s drobnými výkyvy držely až do závěrečného klaksonu, kdy se skóre ustálilo na stavu 27:31. V obloukové hale propuklo obrovské modrobílé veselí! Holky z Hanácka opět po roce vystoupala na bronzový stupínek a hrdě na krk zavěsily krásné medaile. V posledním utkání se Ivě podařilo trefit pětkrát.

Ivě a celé Zoře posíláme obrovské gratulace! Přejeme jim, aby v další sezóně předváděly parádní výkony, které budou korunovány medailí. Iva bude v další sezóně v modrobílém dresu pokračovat, i když už pod jiným příjmením.

Ivčo, přejeme Ti nejen mnoho házenkářských úspěchů, ale i ty životní, které budeš sdílet se svým budoucím manželem. A ať Ti to sladké příjmení přinese jen sladké momenty života!

A ještě trocha statistik:
Iva Závišková
Post: spojka
Věk: 27 let
Startů v sezóně 2022/2023: 27, z toho 3x 1. liga za TJ Sokol Velké Meziříčí (28 branek), 1x Český pohár (7 branek)
Počet branek ve WHIL: 102, z toho 54 branek z 7m hodů (5. místo), 67% úspěšnost střelby

Jana Šidlová
Házená Velké Meziříčí

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.