Sobotní večer na náměstí patřil pohádkám a dětem

IMG 6440Druhý večerní program velkomeziříčského Kulturního léta si užily zejména děti. O tom, že nelhat se vyplácí, se přesvědčily v pohádce O princezně a kouzelné větvičce.

Hodný Vašek v ní vysvobodil princeznu Voničku ze spárů zlého kouzelníka, jejího budoucího manžela. Ten se jí ještě stihl pochlubit, že: "Zničit mě může jen větvička ze zahrádky víly Olšinky v rukou člověka, který nikdy nezalhal. A takový člověk se ještě nenarodil." Princezna pak skončila ve spárech zlé čarodějnice, ale i odtud ji Vašek vysvobodil. Královskou korunu odmítl, takže král určil svým nástupcem jeho ospalého a líného bratra Kubu.

Ve druhé pohádce našla Bětuška, žena ševce Matěje, při kopání brambor hrnec zlaťáků. Její odvaha ochránila poklad před zlodějskými choutkami řezníka Říhy a jeho ženy. Bojácný švec se vydal do světa si peníze raději vydělat, než aby skončil v pekle s pokladem, který podle pověstí patří pekelným silám. Na své cestě se dostal do zakletého mlýna, kde osvobodil čerta zavřeného čarodějnicí do pytle. I tahle pohádka dobře dopadla, čarodějnice i řezník Říha se ženou došli potrestání. "Nejlegračnější bylo, jak řezníková dupla na nohu Říhovi, aby zařval jako čert," smála se Deniska, jedna z mnoha sobotních malých divaček, "muselo ho to hrozně bolet."

Nedělní večer bude patřit hudbě, na podiu se představí skupiny Geneze a Žalozpěv. Více z programu Kulturního léta k nalezení zde.

Jitka Kočí

 

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.