Baliny rozezněly tóny netradičního vánočního koncertu

IMG 1751Adventní koncert, určený pro širokou veřejnost včetně osob se speciálními potřebami, rozezněl prostory Chaloupeckého centra na Balinách, přesněji areál zaměřený na Zahradní terapii. Více jak stovka návštěvníků všech věkových kategorií přišla o třetí adventní neděli 11. 12. 2016, aby si vyslechla autorskou tvorbu skupiny Žalozpěv, případně využila možnost zúčastnit se tvůrčí dílny věnované tvorbě z vlny.

Úderem 17. hodiny začal koncert skupiny, jejíž žánr se pohybuje na pomezí “lyrického folku a alternativy s doteky etnické hudby”. Za svou hlavní inspiraci skupina považuje kraj Vysočina, který inspiroval i básníky Jakuba Demla, Bohuslava Reynků, Otokara Březinu či Jana Zahradníčka. Členové skupiny se vzdali nároku na honorář a celý výtěžek koncertu poputuje na programy zahradní terapie. Velmi nás těší, že stále existují lidé ochotní věnovat svůj čas a dovednosti ve prospěch druhých.

Tvůrčí dílna, která předcházela vlastnímu koncertu, byla cele zaměřena na vlnu. Už u vchodu do centra se návštěvníci setkali s živým beránkem, kterého si mohli pohladit. Uvnitř bylo možné “osahat” si surovou vlnu s lanolinem i vlnu vypranou, vyzkoušet si její česání či práci s přeslicí a kolovratem. Z vlny děti za asistence dospělých tvořily vánoční andělíčky, betlémské ovečky a další tradiční vánoční dekorace. Po celou byly k dispozici bylinkové čaje z naší zahrady, vysočinská medovina a vynikající jablečný punč, k zakousnutí pak několik druhů domácích buchet a cukroví.

Věty: “Moc děkujeme, moc jsme si to užili” nebo “Bylo to moc příjemně strávené odpoledne”, se kterými se loučili odcházející, svědčily o tom, že se celé odpoledne moc vydařilo. Jiří Audy, jeden ze spoluorganizátorů akce, dodává: “Přestože na adventním věnci hoří už tři svíčky, až dnes mám pocit, že se lidé dokázali na ty vánoce naladit, tak nějak se zastavit.” Michaela Báňová souhlasí: “Krom té vánoční nálady nás potěšilo, že návštěvníci měli zájem i o to, co se tady na Balinách běžně děje. Ptali se na různé věci týkající se zahradní terapie, permakulturního pěstování nebo přírodních zahrad”. Již teď můžeme slíbit, že tuto akci plánujeme v příštím roce zopakovat.

Lenka Šuveríková

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.