Od Humoresky k Bohemian Rhapsody. Koncertní sezona začala

IMG 0461Čtyři violoncellisté z Brna přivezli do Velkého Meziříčí celý orchestr. Michal Greco, Katarína Madariová, Martina Klimešová a Rudolf Mrazík v úterý 15. října provedli posluchače v Jupiter clubu skladbami od baroka po současnost.

První koncert nové sezony Kruhu přátel hudby zahájil místostarosta Martin Kaman, který představil posluchačům novou ředitelku Jupiter clubu Adélu Šoukalovou a přidal informaci o rekonstrukci náměstí, která začne na jaře příštího roku a zkomplikuje zájemcům návštěvu kulturního centra. „Ale nebojte se, kultura bude, máme promyšlené všechny varianty,“ ubezpečila Adéla Šoukalová a dodala pozvánku na zahájení adventu ve městě, která nabídne možnost se starým náměstím se společně rozloučit.

IMG 04384 Cellos Bach (to) Rock, tak se nazývá projekt netradičního uskupení violoncellistů, který je již tak vyhlášený, že koncertní sál Jupiter clubu byl zaplněný do posledního místečka a pořadatelé na poslední chvíli doplňovali židle. Předskokany ze základní umělecké školy Adrianu Hajnou, Sofii Hrdličkovou, Petru Dvořákovou pod vedením učitelky Kateřiny Vobejdové tak čekalo skvěle naladěné publikum.

IMG 0440Samotný koncert KPH se rozjel skladbou Air od Johanna Sebastiana Bacha. „Mám tu čest věnovat ji Pavlu Snížkovi z Velkého Meziříčí, který byl mým kolegou v brněnské filharmonii,“ předeslal dojatý Rudolf Mrazík. Po tónech jedné z nejslavnějších skladeb barokního mistra následovala Dvořákova Humoreska a Chačaturjanův Šavlový tanec byl předělem mezi klasikou a filmovou hudbou. Melodie z westernu Tenkrát na Západě v podání čtyř violoncell, v jejichž zvuku bylo slyšet původní nástrojové obsazení, stála opravdu za to. Skvěle naladěné publikum si závěrem vychutnalo i rockovou Bohemian Rhapsody či bondovku Skyfall, a to tak, že bez aplausu ve stoje a dvojnásobného přídavku hudebníky z pódia nepustilo.

Start nové koncertní sezony se tedy více než povedl. I další program nabídne opravdové lahůdky. „Chtěl bych vypíchnout klavírní recitál Igora Ardaševa, který patří ke špičce české i evropské,“ pozval Jiří Jahoda z agentury Globart, která s Jupiter clubem program Kruhu přátel hudby zajišťuje.

Martina Strnadová

 

Nejbližší koncert KPH

Středa 13. listopadu od 19:00 kytarový recitál Jana Čonky

 

Reklama
  • Hledá se pracovník lesního hospodářství

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.