​Modernizace dálnice je prioritou i v nouzovém stavu

modernizace-D1Rekonstrukce dálnice D1 letos pokračuje na sedmi úsecích, celkem by na konci tohoto roku mělo být hotovo 127 kilometrů dálnice, což je přibližně 80 procent z celkové délky plánované modernizace.

První letošní opravy po zimní technologické přestávce zahájili dělníci poslední únorový víkend na úseku u Benešova. Zásadní část prací pokračuje od 6. března, kdy se stavaři vrátili k Velkému Meziříčí a Mirošovicím. Na území Vysočiny bude prakticky souvisle 25 kilometrů v uzavírce.

A zatím to vypadá, že práce na šestikilometrovém úseku 19 u Velkého Meziříčí pandemie koronaviru neovlivnila. Zde by mělo být hotovo do konce roku 2020.
„Pokračování modernizace D1 je nyní jednoznačná priorita Ředitelství silnic a dálnic. Zejména v těch úsecích, které jsou rozestavěné. A to i kdyby to mělo znamenat, že se některé jiné stavby zastaví," dodává Radek Mátl, generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Ostatně i premiér Andrej Babiš již několikrát avizoval, že dálnice bude dokončená v roce 2021, tedy do příštích voleb do poslanecké sněmovny.

I přes vysokou prioritu museli zhotovitelé přerušit práce například u Mirošovic ve Středočeském kraji nebo u Koberovic na Vysočině. Společnosti Eurovia a Strabag se nyní potýkají s odlivem pracovníků ze zahraničí i s nedostatkem ochranných pomůcek.
Naopak, co by mohlo rekonstrukci D1 přát, je snížený provoz na dálnici. Dle slov tiskového mluvčího ŘSD Jana Studeckého se intenzita osobní dopravy na dálnicích snížila o 30 – 40 %.

Hlavním cílem modernizace dálnice je její rozšíření z původních 26,5 metrů na 28 metrů, což se projeví v odstavných pruzích. Pro řidiče rozšíření znamená v případě nehody či uzavírky možnost vedení provozu v režimu 2+2. Při rozšiřování a zdokonalování povrchu dálnice dochází i k výměnám svodidel, kabelů, které vedou středovým dělícím pruhem, rozšíření nadjezdů i mostů, úpravu odbočovacích i připojovacích pruhů nebo opravu kanalizace.

M. Hudková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.