Tříkrálové skupinky vybraly statisíce

DSCF9885Letošní jubilejní dvacátý ročník Tříkrálové sbírky opět uspořádala Charita Žďár nad Sázavou ve spolupráci s Římskokatolickou farností Velké Meziříčí. Smyslem této celonárodní akce je vykoledovat finanční prostředky na pomoc potřebným, kteří se ocitli v nečekané složité situaci, a zdravotně i sociálně znevýhodněným občanům. Koledníci o dvou lednových víkendech vyrazili koledovat ve Velkém Meziříčí, kde se jim podařilo vybrat 226 824.

"Po celém žďárském okrese bylo možné potkat 2 200 koledníků, které mělo na starosti přes 78 základních asistentů. Koledníci opatrovali 544 úředně zapečetěných kasiček, rozdali přes 70 000 cukříků a 32 500 letáků. Zapojeno bylo 220 měst a obcí. Ráda bych vzkázala všem svým asistentům a jejich pomocníkům, že jejich práce, i když je mnohdy neviditelná, je skutečně důležitá. Moc si vážím všech, kteří léta spolupracují při královských povinnostech v přátelském a pozitivním duchu," zhodnotila Michaela Kuchtová, koordinátorka Tříkrálové sbírky za Oblastní charitu Žďár nad Sázavou.

O využití výtěžku však nerozhoduje žďárská Charita sama, jedná se o celkem složitý proces.
„V konečném důsledku rozhoduje tzv. tříkrálová komise, složená z pracovníků vedení Diecézní charity Brno a zástupců oblastních Charit. Celý proces probíhá takto: vždy na konci roku, který předchází připravované Tříkrálové sbírce, se zamýšlíme nad tím, co bychom v příštím roce z výtěžku potřebovali podpořit. Zpracované záměry poté předkládáme ke schválení tříkrálové komisi Diecézní charity Brno. Poté, co sbírka proběhne, a jsou sečteny veškeré dary, je možné zpracovat konkrétní projekty, které jsou opět předloženy komisi, která je posuzuje a schvaluje," dodala ředitelka žďárské Charity Jana Zelená.

"Získané finance plánuje Oblastní charita Žďár nad Sázavou použít především na podporu terénních služeb, které jsou v současné době velmi vyhledávané, dále pak na podporu Charitní záchranné sítě, která pomáhá lidem bez domova, na podporu sociálně slabých rodin s dětmi a těžce nemocných. Podpořena bude také dobrovolnická činnost, která doplňuje profesionální služby Charity," upřesňuje Lenka Šustrová ze žďárské Charity.

Sbírka 2020 obr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

M. Hudková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.