V Olší loni obnovili zeleň. Přibylo 120 stromů i třešňová alej

olsi komiseOlší nad Oslavou dosáhlo na dotaci, díky níž mohla být loni provedena kompletní regenerace zeleně v celé této místní části Velkého Meziříčí. V letech předchozích byly opravy zaměřeny hlavně na budovu mateřské školy.

Nejvíc peněz v uplynulých letech dalo Olší nad Oslavou do budovy mateřské školy, která je odloučeným pracovištěm školy v Mostištích. V posledních době v ní došlo ke kompletní opravě topení a výměně oken za skoro jeden a půl milionu korun. „Opravili jsme i střešní krytinu, abychom zamezili zatékání vody, k němuž docházelo,“ popisuje předseda komise pro místní správu Josef Novák s tím, že to vyšlo asi na 600 tisíc korun. Oprava objektu probíhala postupně, neboť místní část si hospodaří s celkovou částkou asi 2,6 milionu korun, přičemž po zaplacení povinných poplatků zbývá komisi k rozdělení na investice jen kolem osmi set tisíc.

Loni byla největší investicí v Olší kompletní regenerace zeleně za asi 900.000 Kč, přičemž veřejná soutěž částku stáhla na asi tři čtvrtě milionu korun. Akci ze sedmdesáti procent pokryla dotace, takže místní část doplácela necelých 270.000 Kč. Vysázeno bylo kolem sto dvaceti nových stromů. „Největší změnou je obnovení třešňové aleje u hřiště, která tam kdysi bývala. Přibyly i stromy směrem k Závisti, u kulturního domu, v centru obce, kolem rybníku, u křížku i v zahradě školky, aby zeleň děti oddělila od silnice,“ popsal Josef Novák a dodal: „Měli jsme smůlu, že to zrovna vyšlo na extrémně horké a suché léto. Nutná vydatná zálivka přinesla další finanční náklady, a i přesto část nové výsadby uschla. Firma ji obnoví na vlastní náklady teď, hned zjara.“

I Olší trápí kanalizace, stejně jako ostatní místní části. Obec má jednotnou kanalizaci svedenou do asi 18 let staré kořenové čistírny, která již došla na konec své životnosti. Letos tak musí začít příprava projektové dokumentace. Projekt bude spojen i s nemocnicí v Mostištích a bytovkami u ní, přičemž se na tom bude finančně podílet místní část Mostiště.

Samozřejmě jako všude jinde je i v Olší třeba pospravovat komunikace, udržovat sportovní areál a veřejné prostranství. V plánu je oprava střechy na kulturním domě a taky podbití. Do budoucna i vnitřků – elektroinstalace, omítek atd. „Chystáme projektovou dokumentaci a příští rok bychom rádi začali. Od osmdesátých let se na tuto budovu vlastně nesáhlo a nedostatky se projevují,“ vysvětlil J. Novák. Chystá se i příprava nových stavebních míst, kompletně zasíťovaných a včetně příjezdové komunikace v lokalitě směrem na Lavičky.

Myslivci pořádají velký dětský den

Největší akcí v Olší, kterou na fotbalovém hřišti navštěvuje až tisícovka lidí místních i ze širokého okolí, je dětský den. „Proběhly už dva ročníky,“ podotýká místopředseda komise Zdeněk Mička. Pořádají ho myslivci, kteří akci oživili ukázkami zvířat – srny, divočáka...

Komise místní části zajišťuje i další kulturní vyžití během celého roku, jako třeba rozsvěcení vánočního stromu, novoroční ohňostroj, stavění máje.

Dobrovolní hasiči se zase starají o organizaci masopustu s průvodem masek i večerní zábavou. Mimoto jezdí na různé po okolí i s ukázkami staré stříkačky PS 8 ze šestapadesátého roku. „Každoročně se účastníme se i soutěže velkomeziříčského okrsku v požárním útoku starým způsobem,“ uzavírá Z. Mička.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.