Urbanistická soutěž Svit: Město má vítězný návrh

Grimm 2Jak by v budoucnu mohl vypadat areál Svitu, ukazují výsledky urbanistické soutěže. V pátek 11. října porota soutěže vybrala vítězný návrh od architektonického ateliéru Grimm architekti.

Do urbanistické soutěže na komplexní řešení areálu Svitu poslalo své návrhy deset architektonických ateliérů z Česka i Slovenska. Všechny splnily kritéria pro účast v posuzování a hodnocení soutěžní porotou. Porotci se jednomyslně shodli na udělení první ceny ateliéru Grimm architekti, druhé ateliéru Ofschem a třetí Five by Five. Krom nich odměnili ještě návrhy od Refuel a 2M ateliér architektury.

Grimm 1„Je skvělé, že se nám do soutěže sešlo tolik návrhů. Oceňuji perfektní práci poroty, která nad nimi strávila dva dny, důsledně všechny posoudila, vyhodnotila, aby vybrala ten pro nás nejlepší. Vítězný návrh je velmi kvalitní. S jeho autory jsme nikdy v minulosti nespolupracovali, a asi bychom na ně sami od sebe nepřišli. V tom spočívá největší výhoda otevřených soutěží – můžete navázat spolupráci s úplně novým partnerem, který vám přináší nejkvalitnější řešení,“ zhodnotil výsledek soutěže starosta Alexandros Kaminaras.

porota v_terénuSedmičlenná soutěžní porota ve složení architekti Radek Kolařík, Jiří Marek, Václav Navrátil a Adam Zezula, za město starosta Alexandros Kaminaras a městské architektky Eva Uchytilová a Tereza Axmanová zasedala ve dnech 10. do 11. října. Během dvoudenního maratonu samostudia, společných rozprav i prohlídky lokality se shodla na pěti návrzích, které posunula do další fáze hodnocení. Z nich vybrala tři řešení, která se nejlépe vyrovnala se zadáním a nejvhodněji navrhla příští podobu lokality Svitu a jejího propojení s okolními oblastmi, zejména s ohledem na soutok řek Balinky a Oslavy a na navázání urbanistické koncepce na Čechovy a Riegrovy sady. Porotci pak zadavateli soutěže, tedy městu, doporučili též dopracování vítězného návrhu. Všechny návrhy byly hodnoceny anonymně, až teprve po vyhlášení výsledků byli účastníci soutěže odtajněni.

Martina Strnadová

 

IMG 9682_copy_copyJak vítězný návrh od ateliéru Grimm architekti hodnotí porota:

Vítězný návrh v nejvyšší míře naplnil zadání soutěže ve všech hlavních ukazatelích. Nabízí vyvážený poměr zastavěné a nezastavěné části řešeného území. Základem konceptu je adekvátní krajinářské řešení kolem řeky Balinky a soustředění zástavby kolem úpatí svahu. Návrh je ve všech částech nejlépe a komplexně zdokumentován. Autoři optimálně nastavují funkční využití objektů vzhledem k místním potřebám. Porota ocenila, že hlavní dopravní napojení včetně parkování je řešeno z Třebíčské ulice. Nové dopravní napojení v jižní části nezpůsobuje kolizi s dopravním řešením náměstí. Krajinářské řešení nabízí vhodné zapojení řeky, dostatek stinných míst a podporuje pěší návaznost na lesopark Čechovy sady. Vztah hmoty domů a terénu je správně nastaven, protože umožňuje nejlepší využitelnost staveb.

Všech deset soutěžních návrhů najdete na webu města v připravovaných projektech.

Město připravuje výstavu všech deseti návrhů. O termínu vás budeme informovat. 

 

mmr cr_rgb

Urbanistická soutěž byla podpořena z dotačního programu Ministerstva pro místní rozvoj Podpora architektonických a urbanistických soutěží 2023+.

 

 

 

Reklama
  • KONKURSNÍ ŘÍZENÍ NA VEDOUCÍ PRACOVNÍ MÍSTO ŘEDITELKY/ŘEDITELE ŠKOLY
  • Hledá se pracovník lesního hospodářství
  • Městský úřad hledá referentku životního prostředí

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.