Synagoga se stane kulturním centrem

IMG 0562Z obchodního centra bude centrum kultury. Nová synagoga projde změnou užívání stavby. Než se tak stane, zůstane zavřená.

Nová synagoga je od prázdnin uzavřená všem akcím a bude i v příštím roce. Město nyní řeší změnu užívání stavby z obchodního centra na kulturní centrum. „Synagoga je kulturní památkou a chceme jí vrátit původní rozměr. Odstraníme dodatečně vestavěný strop, uděláme novou elektroinstalaci, zrekonstruujeme sociální zařízení a provedeme další úpravy,“ uvedl starosta Alexandros Kaminaras.

Město již na změnu užívání synagogy i jmenované úpravy objednalo projektovou dokumentaci, která má být hotová do konce října. „Půjde o takové úpravy, abychom mohli budovu využívat k pořádání akcí do doby, než se pustíme do projektu kompletní rekonstrukce včetně fasády, výměny okenních výplní, úpravy okolí a podobně. A to nastane nejdřív po dokončení rekonstrukce náměstí, která má přednost. Je to o investičních prioritách. Dokud nebude náměstí hotovo a nebudeme znát, kolik jeho rekonstrukce bude stát, nebudeme se souběžně pouštět do jiných finančně náročných akcí,“ dodal starosta.

Objekt prozatím zůstane kulturním akcím uzavřen

Vzhledem k aktuální rozpracovanosti projektové dokumentace a následné rekolaudace objektu nové synagogy pro kulturní využití nemůže vedení města garantovat zprovoznění budovy ani ve druhé polovině roku 2025. „Doporučujeme proto zájemcům o pořádání kulturních akcí v synagoze vyčkat s podáním žádosti o grantovou podporu kultury na jaro 2025, tedy do druhého kola, až bude jasnější, od kdy bude možné objekt využívat,“ informoval předseda kulturní komise Jan Bílek. Pro průběžné aktuální informace kontaktujte kdykoli Jana Bílka – 739 623 665, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. .

Martina Strnadová

Reklama
  • Občanská poradna radí
  • Občanská poradna radí
  • Občanská poradna radí
  • Občanská poradna radí

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.