Města i hasiči vzdali hold Kallabovým

IMG 9554Slova díků, uznání a připomínky záslužných činů zněly v pátek 4. října odpoledne u rodinné hrobky Kallabových na Moráni. Sešli se tu zástupci Velkého Meziříčí, Nového Města na Moravě a dobrovolných hasičů obou měst i okresního sdružení, aby vyjádřili poctu významným osobnostem města i hasičstva.

„Sešli jsme se tu uctít památku rodiny Kallabových, zejména Antonína Kallaba, prvního starosty Velkého Meziříčí, a jeho syna Valeriána, zakladatele hasičského sboru v Novém Městě na Moravě. A to při příležitosti opravy hrobu,“ uvedl místostarosta Martin Kaman. Oprava hrobu rodiny Kallabových proběhla v letošním roce a vyšla na 323 000 korun. „Oprava neměla za cíl obnovit jenom vzhled, ale zachovat veškerou hmotu v její historické hodnotě. Polovinou částky nám na ni přispěl Fond Vysočiny, padesáti tisíci Nové Město na Moravě, 10 000 korun přislíbilo okresní sdružení hasičů,“ dodal Kaman.

Iniciátorem opravy byl hasič Ondřej Novák, který připomněl význam osobnosti Valeriána Kallaba pro novoměstský hasičský sbor: „Staráme se o památku našich významných hasičů, a toto je hrob našeho prvního velitele.“ Valerián se totiž narodil ve Velkém Meziříčí, ale roku 1875 se usadil v Novém Městě. „Po tragickém požáru 13. 6. 1879 se jako novopečený otec stal spoluzakladatelem a prvním velitelem hasičského sboru v Novém Městě. Bylo mu 39 let,“ zmínil Ondřej Němec. Po letech se Valerián do Velkého Meziříčí vrátil a též zde působil ve veřejném životě, ve vlasteneckých spolcích i u hasičů.

Starosta Alexandros Kaminaras pak vzpomněl na osobnost významnou zejména pro naše město, jíž je první starosta a čestný měšťan Velkého Meziříčí Antonín Kallab. „Antonín byl ve městě oblíbený, na rozdíl od svých bratrů byl zapálený pro českou řeč a kulturu... Při prvních obecních volbách roku 1850 byl zvolen starostou města a pak volen opakovaně, takže setrval ve funkci celých dvacet let. Jeho zásluhou byl do úřadu města zaveden český jazyk,“ citoval starosta poznatky z historie.

Účastníci pietního aktu se na závěr zastavili i u hrobu Tita Kršky, zakladatele českého a moravského hasičstva.

Martina Strnadová

Reklama
  • Občanská poradna radí
  • Občanská poradna radí
  • Občanská poradna radí
  • Občanská poradna radí

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.