Rekonstrukce náměstí: Šest staveb poběží od dubna 2025 do října 2026

IMG 8826Druhé projednání rekonstrukce náměstí proběhlo v úterý 24. září v kinosále za velkého zájmu veřejnosti. Seznámit se podrobněji s etapizací stavby přišla zhruba stovka lidí, kterým informace poskytlo vedení města, architekt i projektanti.

„Zastupitelé schválili zadávací řízení i financování, během podzimu vybereme stavební firmu, která bude rekonstrukci dělat. Stavební povolení také máme. Předpoklad je, že v polovině dubna 2025 stavba začíná,“ uvedl starosta Alexandros Kaminaras.

Architektonický návrh rekonstrukce náměstí a přilehlých ulic ve Velkém Meziříčí stručně představil jeden z jeho autorů. „Snažili jsme se zachovat a podpořit všechny fajn věci, které na náměstí jsou,“ uvedl architekt Filip Musálek. Celá plocha náměstí bude předlážděna žulovou kostkou, stromy zůstanou zachovány a budou dosazeny dalšími pěti novými tak, aby z centra náměstí nikdy nezmizely. „Nejdůležitější je samozřejmě dopravní řešení a počet parkovacích stání. Držíme je na dvou stech, tedy zhruba tak jak jich je teď,“ dodal Musálek s tím, že však dojde k jejich přeorganizování. Kostelní ulice nebude průjezdná, Radnická ulice bude jednosměrná a bude možné vyjíždět z ní přes parkoviště do ulice Pod Hradbami, a to doleva i doprava, náměstí bude průjezdné okružně stejně jako nyní, Komenského ulice také zůstane jednosměrná. Změní se doprava u Kotvičky, vjíždět se k ní bude z Novosadů, jak je zvykem, a vyjíždět se bude kolem obchodního domu. Jednosměrný provoz v některých ulicích nebude platit pro cyklisty. Náměstí bude pěší zónou, kam bude vjezd vozidlům povolen při dodržení maximální rychlosti 20 km/h.

IMG 8829_copy„Nepůjde o jednu, ale o šest staveb, z nichž každá bude dokončena k užívání a teprve potom začne další. Nebude tedy rozkopáno celé město,“ informoval hlavní projektant Roman Fildán ze společnosti Fildman projekt. V první etapě se budou rekonstruovat ulice Komenského a U Bašty (duben 2025 – červenec 2025), ve druhé Rozkoš, Fortna, K Haltýři (červenec 2025 – srpen 2025), ve třetí Kostelní a prostor u Kotvy (září 20254 – říjen 2025), ve čtvrté náměstí a prostor u Dózy (říjen 2025 zahájení, na jaře pokračování, dokončení červen 2026), pátou etapou jsou ulice Vrchovecká, Radnická a Mlýnská (červenec 2026 – září 2026) a poslední etapou je dvůr na Novosadech (září 2026 – říjen 2026).

Rekonstrukce náměstí zahrnuje samozřejmě kanalizaci, vodovod, plynové potrubí, kabelové a elektrické vedení, celkem pět staveb. Vlastníci nemovitostí se dozvěděli podrobnosti o svých přípojkách.

„Všechny vás prosím o trpělivost. Stavba s sebou ponese komplikace, omezení, nepříjemnosti, když to dobře půjde, bude trvat rok a půl, což je optimistická ideální verze. Nicméně náměstí je v havarijním stavu a je potřeba to udělat,“ uzavřel projednání starosta Kaminaras.

K rekonstrukci náměstí a přilehlých ulic město spustí nové webové stránky, kde najdete všechny potřebné informace k celému projektu.

Martina Strnadová

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.