Na hřbitově se brzy začne sázet

P1209138Prostor za vchodem a před obřadní síní na hřbitově na Karlově se proměňuje. V pondělí byla dokončena stavba nové kamenné zídky. Nyní se začne navážet zemina a v listopadu proběhne výsadba nových rostlin. Na protější straně přes cestu bude stávající neupravený terén dosypán a ručním hrabáním dorovnán.

Při horní cestě k obřadní síni bude vysázena alej deseti nových stromů (pět na každé straně). Půjde o třešně pilovité (sakura). Jde o strom, který nebude svými větvemi zasahovat do cesty. Tato sakura kvete na přelomu dubna a května velkými bílými květy a její tmavě zelené listy se na podzim zbarvují do žlutých a oranžových odstínů. Pod stromy bude kakost krvavý, který v letních měsících vytvoří barevný koberec, jenž svými tmavě růžovými květy místo ozvláštní, zároveň také svým charakterem zapadá do rostlinstva hřbitovního.

Na ploše před obřadní síní bude ponechán stávající letitý keř bíle kvetoucího pustorylu. Keř zlatého deště a sedm kusů růže svraskalé budou odstraněny i s kořeny. Nově tu bude provedena hustá liniová výsadba stálezeleného živého keře ptačího zobu. Východ z obřadní síně ozdobí kakost uzlinkatý v kombinaci se třemi bohyškami s modrozeleným nádechem dominantních listů. U cesty nad novou zídku budou vysazeny hortenzie stromkovité. Úzký pruh kolem zídky na levé straně schodiště olemuje hvězdnice hustokvětá (astra), která bude dominantou podzimu. Astry přibudou i u sochy před obřadní síní.

Napravo od cesty bude po úpravě terénu vyseta tráva a naproti schodišti pak bude vysázeno padesát kusů narcisů. A konečně nalevo, hned za vstupní bránou porostou meruzalky krvavé a jeden jalovec poléhavý.

Výsadba má být hotová do konce listopadu, a tak se můžeme těšit na jaro, kdy se ukáže výsledek podzimního snažení.

Petr Chňoupek

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.