Jak hodláte řešit dopravu kolem sportovní haly? ptali se lidé

P1209096Lidé se včera blíže seznámili s projektem sportovní haly ve Velkém Meziříčí. Zajímali se nejvíc o řešení dopravy a parkování.

Představení studie sportovní haly na Sportovní ulici ve Velkém Meziříčí se ujali ti nejpovolanější, a to její autoři – architekti a projektanti ze společnosti Cuboid architekti Aleš Papp a Magdaléna Pappová. Ukázali a popsali zasazení haly do výrazně svažitého terénu, jeho výhody i nevýhody, dispoziční řešení vnitřních prostor i parkování.

„Na severní stěně nad hlavním vstupem jsme navrhli dominantní, velké okno. Přinese obrovskou výhodu denního světla uvnitř haly, přičemž sportovce nebude rušit slunce,“ popsal Aleš Papp. Vnitřní uspořádání počítá s velkým házenkářským hřištěm, které lze dle potřeby napříč rozčlenit na tři volejbalové kurty. Pro basketbal pak budou v hale spouštěcí koše.

Hala bude zasazena do parku se spoustou vzrostlých stromů tak, aby s nimi co nejvíce splynula. „Její barevné ladění je proto co nejvíc neutrální v přírodních barvách – tedy beton, bílá barva a dřevěné obložení uvnitř, které má skvělé bezpečnostní i akustické vlastnosti,“ podotkl architekt a dodal, že fasáda ze strany hotelové školy bude porostlá zelení.

„Nás, obyvatele lokality, už teď trápí dopravní situace a parkování v ulicích U Světlé a Sportovní. Jak to hodláte řešit?“ ptali se lidé. „My jako projektanti můžeme správně navrhnout kapacitu parkoviště. A v případě této sportovní haly jsme navrhli počet parkovacích míst dvojnásobný, a to 56, a k tomu stání pro autobusy. Je to maximum, co máme v daném prostoru k dispozici,“ sdělila Magdaléna Pappová. „Sportovní hala nemá primárně řešit parkování v lokalitě, ale pouze parkování pro potřeby sportovní haly,“ dodal k tomu starosta Alexandros Kaminaras.

Lidé se zajímali i o plánované zjednosměrnění ulic Sportovní a U Světlé, namítali, že silnice jsou v poměrně prudkém kopci a jsou zejména pro autobus úzké. Dle projektantů a dopravního odborníka jsou po technické stránce i dle norem v pořádku.

„Umístění haly na Sportovní ulici dává smysl i kvůli již existujícím venkovním kurtům v Areálu zdraví a házenkářské hale. Je logické soustředit tato sportoviště k sobě. Navíc je to jediný pozemek, který můžeme pro stavbu sportovní haly využít,“ vysvětlil lokaci starosta Kaminaras.

„A co vstřícný krok od města – opravit komunikace v obou ulicích?“ dotazoval se diskutující. „Ano, dává to smysl, ale až po stavbě haly. Pokud dostaneme dotaci, což je podmínka, začneme stavět nejdřív v roce 2026. Pak by hala mohla stát o rok později a tehdy by byla namístě oprava komunikací,“ uzavřel starosta.

Martina Strnadová

pptxSportovní hala na sportovní ulici ve Velkém Meziříčí

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.