Řeky Balinka i Oslava se zvedly, ale nehrozily

20240915 163442Víkend ve Velkém Meziříčí proběhl, na rozdíl od jiných oblastí republiky, klidně. Řeky Balinka i Oslava město neohrozily a v tuto chvíli jsou v normě, přičemž u obou toků vodní stav zvolna klesá.

„Kdyby byla změna, obratem o ní informuji. Jsme dobře připravení na různé scénáře,“ uvedl starosta Alexandros Kaminaras.

Město bylo na hrozící povodně připraveno už od středy 11. září. Hasiči postavili protipovodňové stěny, na technických službách byly nachystány pytle s pískem, zasedala povodňová komise správního obvodu Velké Meziříčí. Starosta vydal varování a připojil důležité informace pro občany, co dělat v případě krizové situace. Městská policie průběžně monitorovala vodní toky a kontrolovala porosty, zda nejsou narušeny silným větrem a podmáčením.

Hasiči mají za sebou těžký víkend. Na Vysočině zasahovali u stovek událostí souvisejících s počasím, nejčastěji šlo o odstraňování popadaných stromů a větví z komunikací, a to zejména na Třebíčsku. V Jimramově evakuovali tři osoby z vodou ohrožených domů, na některých místech kraje čerpali vodu, v Havlíčkově Brodě stavěli protipovodňovou ochranu stavební průmyslovky. K technické pomoci vyjížděla i jednotka SDH Velké Meziříčí, která odstraňovala popadané stromy z komunikací (viz snímky ve fotogalerii).

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.