Nové vyhlášky zakazují alkohol a omezují pyrotechniku

IMC1010foto Miloš_CharvátSchválením tří nových vyhlášek města včera potvrdili zastupitelé zákaz pití alkoholu v centru Velkého Meziříčí, zpřísnění odpalování pyrotechniky i nový místní koeficient pro nemovitosti.

S ohledem na opakované stížnosti obyvatel na narušování veřejného pořádku v různých částech města skupinami občanů, kteří mají oblíbená místa k popíjení, přistoupili zastupitelé k zákazu pití alkoholu na veřejných prostranstvích v centru města a u řeky za Billou. „Je dost dobře možné, že se přesunou někam jinam, ale jinou možnost, jak dát městské policii do ruky nějaký nástroj, stejně nemáme,“ uvedl starosta Alexandros Kaminaras. „V Bíteši už taková vyhláška platí a podle mých informací se jim zatím osvědčila,“ dodal k tomu vedoucí městské policie Jan Klikar.

Odpalování zábavní pyrotechniky reguluje město již od roku 2016. Od 1. prosince do 6. ledna je používání zábavní pyrotechniky zakázáno, vyjma dvou dnů. Nyní bude vyhláška přísnější, neboť doba pro odpalování petard se výrazně zkrátila jen na pár hodin a rozšířila se i oblast, kde platí zákaz. Petardy lze odpalovat od 22 do 24 hodin na silvestra a pak od půlnoci do dvou a od 17 do 18 hodin na Nový rok. „Ohňostroje nepouštějte, přijďte si užít raději ten městský, který je bezpečnější a šetrnější,“ vzkazuje lidem místostarosta Martin Kaman.

Majitelům stavebních pozemků a rodinných domů v místních částech Velkého Meziříčí se zvedne daň z nemovitosti. „Navýší se jim automaticky ze zákona, neboť nová právní úprava již neumožňuje použít snížený koeficient podle počtu obyvatel, který tady až dosud pro místní části platil,“ vysvětlila právnička městského úřadu Vilma Drápelová. Majitelům těchto nemovitostí v Olší nad Oslavou, Mostištích, Dolních Radslavicích, Lhotkách, Kúskách, Hrbově a Svařenově tak bude od 1. ledna 2025 daň z nemovitostí vypočítána s použitím stejného koeficientu jako v samotném Velkém Meziříčí. S novelou zákona proto město muselo přijmout i novou obecně závaznou vyhlášku o stanovení místního koeficientu pro jednotlivé skupiny nemovitých věcí.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.