Každý dobrovolník může být užitečný

IMG 5489Dobře odvedená práce těší každého z nás. Proč k tomu ještě nepotěšit druhé?


Jsou mezi námi ještě lidé, kteří dokáží pomáhat nezištně? Konání dobrých skutků může být i smyslem života, protože všude, kde je člověk, je totiž místo pro dobrý čin. Tuto myšlenku se rozhodli sdílet s dobrovolníky v dobrovolnickém centru Kambala, které spadá pod Oblastní charitu Žďár nad Sázavou.

V Kambale pomáhá každým rokem více jak 400 dobrovolníků. Někteří navštěvují zařízení pravidelně, jiní se podílejí na jednorázových akcích, a to nejen charitních. V současné době vysílá dobrovolnické centrum dobrovolníky do charitních služeb a do dalších osmi spolupracujících organizací, které se nacházejí ve Velkém Meziříčí, Bystřici nad Pernštejnem, Novém Městě na Moravě, Žďáru nad Sázavou i Křižanově. „Zájem o spolupráci projevila také nemocnice Mostiště, kam bychom rádi vysílali naše dobrovolníky. V nemocnici by dobrovolníci navštěvovali dlouhodobě nemocné pacienty, aby je potěšili vlídným slovem, četbou z knihy nebo písní. Vhodné dobrovolníky stále hledáme," doplňuje koordinátorka centra Kambala Veronika Dobrovolná.

Další část dobrovolníků vypomáhá v zařízeních s hlídáním dětí, při doučování mládeže, vyrábí keramické výrobky s duševně nemocnými uživateli, zpívají pro radost s lidmi s postižením, předčítají seniorům, připravují hudební festivaly, podílí se na programech v zařízení a vypomáhají během Tříkrálové sbírky. Ti, kteří mají strach z kontaktu s uživateli, pomáhají v kanceláři či z domova s úpravou kronik, nebo vypomáhají s administrativou. Každá pomocná ruka dobrovolníků je velmi cenná a důležitá ke zkvalitnění sociálních služeb. V centru Kambala, jehož pobočky jsou také ve Velkém Meziříčí a Bystřici nad Pernštejnem, je místo pro všechny věkové kategorie. „Dobrovolnická činnost je tedy vhodná pro každého, kdo chce nabídnout kousek svého času pro druhé. A každý může být užitečný," vzkazuje veřejnosti Veronika Dobrovolná, kterou mohou případní zájemci o dobrovolnictví kontaktovat na telefonním čísle 777 755 444 nebo přes mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Lenka Šustrová

__________________________________________________________

Kambala - dobrovolnické centrum je projekt Oblastní charity Žďár nad Sázavou, jehož základním posláním je podpora myšlenky dobrovolnictví. Dobrovolnické centrum se zabývá systematickou prací s dobrovolníky, kteří se podílejí především na realizaci projektů Charity, a humanitární pomocí v případě potřeby. Projekt ve svém konečném důsledku přispívá ke zvýšení kvality sociálních, zdravotních a humanitárních služeb.

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.