Odpad třídíme již patnáct let

PRINT G1U7057Lidé v Česku třídí odpad již patnáct let. Právě tak dlouho funguje i neziskový systém EKO-KOM, s nímž spolupracují podniky, města, obce, včetně Velkého Meziříčí.


Podle údajů EKO-KOMu každý Čech vytřídí ročně v průměru 40,5 kg papíru, plastů, skla a nápojových kartonů. Ve srovnání s celorepublikovým průměrem Velkomeziříčští třídí ještě lépe – v roce 2015 vytřídili 48,1 kg odpadu na jednoho obyvatele. Velké Meziříčí tak bylo nejlepší na celé Vysočině v kategorii měst nad deset tisíc obyvatel.

Napomáhá tomu také dobrá dostupnost kontejnerů ve městě a místních částech, která je ve Velkém Meziříčí ve srovnání s celorepublikovým průměrem o 30–50 metrů bližší, či třeba možnost vyzvednout si sady tašek na tříděný odpad, dotované kompostéry na bioodpad a další věci, které město činí pro zlepšení třídění odpadu.

Česká republika tak dosahuje skvělých výsledků i v evropském srovnání třídění odpadu. V celkové míře recyklace a využití obalových odpadů se dlouhodobě pohybuje na předních příčkách v porovnání celé Evropské unie. Nadprůměrní jsme hlavně ve třídění a recyklaci plastů.

Martina Strnadová

Více informací o třídění odpadů v přiložené zprávě společnosti EKO-KOM:

Ekokom_15_let_trideni.pdf

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.