Nespravedlivě věznění byli propuštěni i díky podpoře studentů

image001Minulý týden byly z věznic v Myanmaru (Barmě) konečně propuštěny desítky studentů, kteří byli zadrženi v březnu 2015 při poklidných protestech proti zákonu omezujícímu akademickou svobodu. A to i díky podpoře studentů z jiných zemí včetně velkomeziříčských gymnazistů. Nyní byla propuštěna i studentská vůdkyně Phyoe Phyoe Aung. Barmská vláda, která slíbila, že skoncuje s politickými procesy, se tak – doufejme – vydala na cestu k vytvoření otevřenější a svobodnější společnosti.

Studenti Gymnázia Velké Meziříčí se v minulém roce poprvé zapojili do Maratonu psaní dopisů (více ZDE), největší mezinárodní akce na podporu nespravedlivě vězněných, pronásledovaných či jinak utlačovaných. Dopisy psali právě za propuštění barmské studentské aktivistky. O velkém zájmu a aktivitě studentů svědčí úžasných 275 dopisů adresovaných barmskému prezidentovi.

image003Phyoe Phyoe Aung již v únoru poslala svým podporovatelům tento vzkaz: „Dopisy, které dostávám, jsou pro mě velkou motivací k tomu, abych pokračovala v naší práci. Díky nim už vím, že svět se na nás dívá a zdraví nás – nejsme sami. Děkuji moc všem, že podporují mě a naše hnutí. I když pořád nevidíme žádné změny v činnosti vlády, tohle možná bude mít vliv na jejich myšlení. Lidé mi poslali inspirativní dopisy, listy plné podpory, vzkazy o krásných zvířatech a svých domácích mazlíčcích, texty o svých nádherných zemích nebo pěkné básničky. Vaše dopisy nejsou jen dopisy, ale jsou to také velké dárky a ohromná podpora nejen pro studenty, ale také pro budoucnost Barmy. DĚKUJI!"

Jak se nyní ukázalo, bezmála 394 000 dopisů, e-mailů a tweetů poslaných za propuštění Phyoe Phyoe Aung mělo svůj význam. Pravda a láska alespoň v tomto případě zvítězily a snad i trochu proklestily cestu svobodě, demokracii a humanitě, za něž je třeba bojovat neustále, a to nejen v Myanmaru.

Sarah Ouředníčková

Zpráva Amnesty International o propuštění Phyoe Phyoe Aung ZDE.

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.