Filozofický festival je letos podesáté. Přijet by měli Rupnik, Abbas či Radičová

IMG 5180Program jubilejního, desátého ročníku Evropského festivalu filozofie ve Velkém Meziříčí se rýsuje. Přednášky a diskuse na současné, velmi aktuální téma Svoboda a násilí proběhnou ve dnech od 3. do 12. června 2016.

„V rámci zaměření festivalu na svobodu a násilí chceme z různých hledisek (historického, filozofického, psychologického, religionistického atd.) reflektovat současné dění: migraci ve vztahu k většinové společnosti, identitu Evropy (na čem je založena a co jí škodí), svobodu a násilí v různých náboženských systémech, zejména islámu, násilí ve výchově atd. Smyslem festivalu je nabídnout především laické veřejnosti odbornou reflexi problémů dnešního světa a života, jak na věci nahlížet, čeho se obávat či neobávat,“ popsal záměr ředitel Evropského festivalu filozofie Milan Dufek po poslední schůzce programového výboru.

Hlavní náplní festivalu budou opět tematické programové bloky doplněné doprovodným kulturním programem. Programový výbor na svých jednáních stanovil tematické okruhy pro jednotlivé festivalové dny včetně návrhu na přednášející.

„Festival by měl být slavnostně zahájen v pátek 3. června 2015 asi v 17 hodin. Protagonisty budou známý politolog, historik a novinář specializující se na střední a východní Evropu Jacques Rupnik a významný český historik, vědecký pracovník Historického ústavu AV ČR, bývalý místopředseda AVČR, profesor Jaroslav Pánek,“ jmenuje M. Dufek známé osobnosti, na které se mohou zájemci těšit, a přidává další jména odborníků, kteří budou přednášet v rámci jednotlivých tematických okruhů.

Jaké tematické bloky a přednášející tedy letošní festival filozofie nabídne?

 

Svoboda a náboženství

Muhammad Abbas (šéf českých muslimů), Milena Bartlová (profesorka, česká historička), Karel Sidon (vrchní zemský a bývalý vrchní pražský rabín).

 

Svoboda a násilí v historických civilizacích

Miloš Mendel (odborník na problematiku islámského náboženství), Miroslav Bárta (profesor, egyptolog, historik a archeolog), Michal Pullmann (ředitel Ústavu hospodářských a sociálních dějin FF UK), Jarmila Bednaříková (historička, zabývá se např. otázkami stěhování národů).

 

Evropa

Iveta Radičová (profesorka, slovenská socioložka a politička, bývalá předsedkyně vlády Slovenské republiky), Petr Pithart (český politik, bývalý předseda české vlády), Jan Podstatzky-Lichtenstein (hrabě,pracoval pro Ottu Habsburského v době, kdy se utvářelo Evropské společenství), Petr Hlaváček (historik, filosof, editor a publicista, zabývá se problematikou evropské identity).

 

Svoboda a determinismus

Petr Dvořák (filozof, analytik), Josef Krob (profesor, filozof, bývalý děkan FF MU), právník (Ústav státu a práva AV ČR).

 

Svoboda projevu a politická korektnost

Anna Šabatová (ombudsmanka, signatářka Charty 77), Roman Joch (politik, publicista, politický komentátor a překladatel), Petr Šámal (pracovník výzkumu literární kultury ÚČL AV ČR, časopis Česká literatura).

 

Globální konflikty Strategie AV 21

Marek Hrubec (filosof a sociální vědec, který se zabývá sociální a politickou filosofií a globálními studiemi).

 

Výchova

Alice Kloubová (vědecká pracovnice Filosofického ústavu se orientuje především na témata performativní filozofie, uměleckého výzkumu, tělesnosti, expresivity, fenopraxe, post-fenomenologie a etiky hry), Petr Urban (zabývá se filozofií, etikou, vede Oddělení současné kontinentální filosofie).

 

Ekonomika a finance

Tomáš Sedláček (český ekonom a vysokoškolský pedagog).

 

Změna programu vyhrazena.

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.