Uživatelé Nesy se seznamovali se sushi

2016-01-26 020V úterý 26. ledna 2016 proběhla v prostorách denního stacionáře ve Velkém Meziříčí ukázka výroby sushi, která se uskutečnila v rámci studia Ley Chmelařové na VOŠ sociální v Jihlavě. Akci vedl sushi kuchař Tomáš Svoboda.


Celá akce byla pojata jako kurz sushi, kdy jeho účastníci měli nejen možnost si vyzkoušet přípravu tohoto pokrmu, ale také se dozvědět něco o jeho historii.

O sushi v návaznosti na jeho původ byli účastníci seznámeni s tím, že za vznikem stojí přes sto tisíc let stará metoda kvašení, které v sedmém století využívali lidé v jižní Asii. Japonští kuchaři si pak osvojili postup, kdy do rýže balili nasolené rybí maso, které se tak konzervovalo. Asiaté si všimli, že obě suroviny společně chutnají výborně a tím vznikl pokrm, který japonskou kuchyni proslavil po celém světě. Tomáš Svoboda o tom velmi poutavě a zábavnou formou vyprávěl, takže nechyběla i dobrá zábava a úsměvy ve tvářích přítomných během přednášky. Své žáky nejdříve seznámil s pomůckami, které k výrobě sushi potřebují. Každý měl možnost pomocí těchto pomůcek si sushi vyzkoušet a následně ochutnat to své vlastnoručně vyrobené.

Nejprve byklo třeba seznámit se s bambusovou rohoží, na které se sushi připravuje. Každý dostal mořskou řasu, sushi rýži a náplň. Všichni se mohli pomoci smyslů, ať již zrakových, hmatových či čichových se surovinami nejdříve blíže seznámit a následně s nimi pracovat. Spolupráce všech byla úžasná a výsledná práce krásná.

Další zajímavá část přišla po výrobě sushi, kdy jsme se učili jíst japonskými hůlkami. Od sushi kuchaře jsme se dozvěděli, že pojídání pokrmů pomocí japonských hůlek je tradice, jejíž význam spočívá v pomalé konzumaci jídla, protože hůlkami rychlost pří stravování není možná. Takže pokrm nehltáme a cítíme se po jídle lépe.

Tomáš Svoboda ukázal uživatelům stacionáře několik druhů pokrmu, jako třeba maki sushi, nigiri sushi, temaki sushi.
Většině účastníků kurzu bylo sushi do té doby neznámé. Většina z nich byla jeho chutí nadšena. Jídlo tak získalo své další obdivovatele a třeba i věrné strávníky.

Akce se velmi vydařila a působila dobrým dojmem. Podařilo se rozšířit hranice poznání japonské kultury lidem, kteří nové informace a poznatky přijímají s nadšením a obrovským vděkem.

Chtěla bych tímto poděkovat uživatelům stacionáře za úžasnou spolupráci a nepřehlédnutelnou chuť se učit novým věcem, projevenou radost z poznání a naší přítomnosti. Dále velké díky patří zaměstnancům zařízení, kterým se pro akci podařilo vytvořit dobré podmínky. Po celou dobu úžasně spolupracovali, pomáhali překonávat překážky, kde to situace vyžadovala, spoluvytvářeli příjemnou atmosféru a do samotné akce se nenásilně a s chutí zapojovali.

Lea Chmelařová, studentka Vyšší odborné školy sociální v Jihlavě

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.