Martin Fendrych navštívil Husův dům

1Kdo zavítal v úterý vpodvečer do Husova domu na večer s hostem Martinem s Fendrychem, stal se zároveň účastníkem otevřeného filozofického přemítání. Do debaty jsme vstoupili úvahou M. Fendrycha nad tekutostí naší doby. ...Kolem nás to teče a protéká, nemáme šanci to množství informací zpracovat, proudí zběsile a je velmi náročné informace ověřovat...Martin Fendrych se konkrétněji věnoval otázce pravdy a našich pravdiček (názorů, které si tvoříme na základě postojů a pocitů). Právě pravdičkám se nedá čelit argumenty, neboť končí u otřepaného „já si to myslím", „já jsem zastánce tohoto" a „můj postoj mi nikdo nebude brát"...

2 copyPoměrně rychle účastníci vstoupili do debaty a otevřeli témata: jak je na tom Česko ve vztahu k Evropské unii? Mentálně tam už snad jsme, přestože je stále slyšet protibruselská rétorika (která nemá opodstatnění, neboť vše, co se v Bruselu schválí, musí pak projít naším parlamentem). Nepatří k novinářské odpovědnosti zároveň podporovat Pětikoalici, když víme o nebezpečích její alternativy – tedy nepsat tolik o tom, v čem vláda selhává? Byl bych jako novinář nevěrohodný, stávající opozice by hned poukázala na to, že straním. Koho byste volil v amerických prezidentských volbách? Nevolil bych toho, kdo lže a je souzen. Dotkli jsme se také situace na Ukrajině a proruských dezinformací.

Martin Fendrych mluvil hodně o naší politické situaci, které se věnuje ve svých komentářích. Slyšeli jsme o neschopnosti stávající vlády (premiéra v první řadě) komunikovat, přesvědčit a strhnout běžného občana. S tím souvisel i dotaz, zda by se vláda neměla soustředit na boj s populismem opozice, což M. Fendrych viděl jako méně perspektivní cestu – vláda má především přesvědčivě a transparentně vládnout. Naťukli jsme, že bývalý ministr Bartoš řešil jednotlivosti kolem digitalizace, na které má ministerstvo své náměstky a další podřízené – ministerští úředníci zjevně neplní své kompetence. Padla kritika ohledně odvolání národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila. Dotkli jsme se působení kardinála Dominika Duky, kterého si Fendrych v domě vlády KSČ vážil. Také jsme byli upozorněni na to, že v otázce pravdy má křesťan ještě jednu zásadní souřadnici – totiž Krista.

3Večer to byl dle ohlasů naplněný. Náš host mi po návratu do Prahy poslal sms: Bylo to fajn, skvělí lidé, děkuju... tak touto cestou předávám všem, kteří diskutovali. Jeden z účastníků to moc hezky shrnul: jako debata nad současnou politickou situací to proti očekávání bylo docela nadějné povídání.

Markéta Slámová

Reklama
  • KONKURSNÍ ŘÍZENÍ NA VEDOUCÍ PRACOVNÍ MÍSTO ŘEDITELKY/ŘEDITELE ŠKOLY
  • Hledá se pracovník lesního hospodářství
  • Městský úřad hledá referentku životního prostředí

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.