Smírčí kámen je opět ozdobou okolí

šutrSmírčí kámen na Uhřínovské ulici stojí už skoro dvě stě let. Letos město nechalo upravit jeho okolí i samotný památník, připravuje se zde i vysazení stromu, a to hned po projednání s majitelem pozemku, jímž je Kraj Vysočina.


Kámen s jetelovým křížem je vysoký 35 centimetrů, široký 37 centimetrů a tlustý 16 centimetrů. Údaj o výšce je z databáze a dnes již není přesný, protože kámen byl ze svého původního místa v příkopu vyzvednut, očištěn a postaven asi o dva metry dál nad příkop vedle mladého javoru.

Podle J. F. Svobody je na památníku vročení 1845 a jméno a příjmení: Carol – Hofman. S největší pravděpodobností jde o špatný přepis. V úmrtní matrice římskokatolické farnosti ve Velkém Meziříčí totiž žádný Carol ani Karel v tomto roce nezemřel. S největší pravděpodobností byl kámen postaven na památku dvaadvacetiletého Jakuba (Jacoba) Hofmana, který byl synem kožešníka z Horního Města (dům číslo popisné 401) Jakuba Hofmana.

Jakub Hofman zemřel po poranění mozku. U jeho smrti nebyl kněz, protože domů bylo dovezeno už mrtvé tělo. S největší pravděpodobností zemřel právě v místech, kde je dnes smírčí kámen. Z matriky ovšem nevyplývá, zda šlo o tragické zranění nebo snad o násilný čin.

-pch-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.