Nevlastní bratři táhli přes Sibiř

Lod.S.S.President.GrantKrejčí František Vondruška pocházel z Kúsek z neúplné rodiny. Za císaře dlouho nebojoval a po návratu z legií se usadil trvale v Brně. Jeho nevlastní bratr Antonín Froc pracoval jako kotlář a taktéž prošel legiemi na Rusi. Pojďme se seznámit s jejich osudy.

 

Antonín FroncFrantišek Vondruška se v Kúskách narodil 7. srpna 1884 v domě číslo popisné 13, a to jako nemanželský syn Josefy Vondruškové, která byla dcerou tesaře v Kúskách, Josefa Vondrušky, a jeho ženy Anny rozené Čechové. Jeho matka Josefa se provdala 6. února 1886 za půlláníka ze Lhotek číslo popisné 21, Františka Fronce (narozen 8. srpna 1840 v Horních Borech). Ten ovšem 20. července 1904 zemřel na rakovinu žaludku, a tak se 9. srpna 1909 provdala znovu, a to za Josefa Dvořáka (narozen 25. března 1852 ve Lhotkách), domkáře ve Lhotkách číslo popisné 15. František tak měl čtyři nevlastní sestry a dva nevlastní bratry. Z nich Antonín taktéž vstoupil do legií.

František se vyučil krejčím a odešel do Brna. Bydlel v Zábrdovicích na Husově ulici. Tam se také 15. února 1914 oženil se služkou Eleonorou Stehlíkovou, dcerou domkáře z Přibyslavic Josefa Stehlíka a jeho ženy Barbory rozené Ustohalové.

Do války šel se 14. zeměbraneckým pěším plukem a do ruského zajetí padl už 9. září 1914 u Tomaszówa. Do legií se přihlásil v Bohoslovsku 29. ledna 1917 a přijat byl 13. srpna 1917. Sloužil u 6. střeleckého pluku „Hanácký". S ním prošel boji u Bachmače, Marianovky, Omsku, Tatarsu, Tjumeňu, Kunguru, Jekatěrinburgu, Irkutska a u Bajkalu. Od jara 1919 se pluk podílel na obraně magistrály v úseku Ščaglovska­‑Omsk. Domů se vracel na lodi President Grant, která z Vladivostoku vyplula 27. dubna 1920 a v Terstu přistála 12. června 1920. Demobilizován byl 20. června 1920.

Po válce se vrátil do Brna, kde se natrvalo usadil. Pracoval a žil na Bratislavské ulici číslo popisné 15.
Antonín Fronc se narodil 17. června 1892 ve Lhotkách v domě číslo popisné 21 jako syn půlláníka Františka Fronce, jenž byl synem čtvrtláníka v Horních Borech Františka Fronce a jeho ženy Barbory rozené Matisové. Matkou Antonína byla, stejně jako Františka Vondrušky, Josefa, dcera tesaře v Kúskách Josefa Vondrušky a jeho ženy Anny rozené Čechové.

Do války šel s 10. plukem pevnostního dělostřelectva, který bránil pevnost Přemyšl. Tam také 22. dubna 1915 padl do ruského zajetí. Do legií se dostal 2. června 1918, ale do legie srbské konkrétně k 1. jihoslovanskému pluku. K československým legiím přešel až 1. listopadu 1918 a byl zařazen k 1. lehkému dělostřeleckému pluku.

Domů se s největší pravděpodobností vracel na lodi Mount Vernon, která z Vladivostoku vyplula 13. dubna 1920. V Terstu přistála až 6. srpna 1920, a to proto, že její cesta vedla přes San Francisco na západním pobřeží USA, Panamský průplav a přístav Norfolk na východním pobřeží USA.

Po válce se usadil v Třebíči na Křížkovského ulici v domě číslo popisné 30 a pracoval jako mědikovecký dělník. Dne 27. srpna 1922 se v Brně Zábrdovicích v kostele Nanebevzetí Panny Marie oženil s Ludmilou Hedejovou (narozena 10. listopadu 1898), dcerou domkáře ve Velkém Meziříčí Tomáše Hedeji a jeho ženy Mathildy rozené Suché.

Petr Chňoupek

Reklama
  • KONKURSNÍ ŘÍZENÍ NA VEDOUCÍ PRACOVNÍ MÍSTO ŘEDITELKY/ŘEDITELE ŠKOLY
  • Hledá se pracovník lesního hospodářství
  • Městský úřad hledá referentku životního prostředí

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.