Statek v Balinách je plný dětí

P1208577Chaloupecké ekocentrum Baliny pořádá prázdninové tábory. Jedna skupina dětí tu střídá druhou, putují z pohádky do pohádky, tvoří a budují si vztah k přírodě. V současné době se na statku potkávají dva tábory, příměstský pro děti s handicapem a pro rodiny s dětmi.

„Na příměstském táboře máme děti od 9 do 15 let a pohádkového se účastní ti nejmenší. Jsou tu účastníci třeba až z Prahy, většinou s rodiči nebo třeba i s babičkou. Přespávají ve stanech na zahradě,“ uvedla Jana Audy, vedoucí ekocentra. Program mají uvnitř i venku. „Každý den zahájíme novou pohádkou a k ní se pak vážou další aktivity. Včera to bylo o Červené karkulce, pro babičku jsme trhali kytičku, dělali rybízovou šťávu, pekli bábovky na ohni, setkali se s vlkem, stříleli ze vzduchovky. Dnes máme na programu Šípkovou Růženku, takže nás čeká výroba mečů, šperků a parfémů z přírodních materiálů,“ popsala Audy.

V minulém týdnu probíhalo prázdninové dřevořezání pro starší děti, které vyráběly hračky, reliéfy, píšťalky. V sobotu 13. července se pro změnu na statek sjedou historické bicykly, aby odtud vyrazily na spanilou jízdu Balinským údolím do Velkého Meziříčí a zpět. Na pobyt v Balinách v létě dorazí i Liga vozíčkářů. „Na podzim připravujeme s místní akční skupinou polytechnické programy pro školy. Děti si u nás vyzkoušejí práci se dřevem a pak budou pokračovat ve školách. Půjde o výrobu ptačích budek, krmítek, hmyzích hotelů. K tomu se vážou i semináře pro učitele věnované environmentální výchově, senzitivitě v přírodě,“ doplnila Audy.

V ekocentru je živo celý rok. Na seminářích, zahraničních stážích a výměnných pobytech se tu střídají lidé z celého světa – Švédska, Itálie, Maďarska, Srbska, Slovenska, Rakouska, třeba i z Koreje. „Hodně se teď věnujeme změně klimatu. Máme na toto téma únikovou hru, interaktivní program,“ uzavřela Jana Audy.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.